Thursday , March 30 2023

 Jumătate din terenurile agricole din România sunt arendate

Jumătate din terenurile agricole din România sunt arendate, iar proprietarii încasează în medie 100 euro/ha, dar în Italia și Olanda arenda este de 800 de euro/ha. Veniturile nete din arendă sunt estimate la aproape 2 mld. lei pentru 2022 de ANAF, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Circa 4,4 milioane de hectare de teren sunt date în arendă, adică jumătate din terenurile agricole din România, iar proprietarii încasează în medie 100 euro/ha, dar în Italia sau Olanda arenda medie este de 800 de euro/ha, conform ultimelor date de la Eurostat.

„În România, suprafața arendată este jumătate din suprafața agricolă. Cuantumul arendei a crescut și în România de-a lungul anilor la o medie de 100 euro/ha, conform statisticilor Eurostat, dar rămânem în continuare la coada clasamentului. Astfel, la o medie de 100 euro/ha, luând în calcul veniturile brute din contractele de arendă de la ANAF, avem 4,37 milioane de hectare date în arendă”, spune Ioana Arsenie, strateg fianciar în cadrul Trusted Advisor.

Veniturile brute din contractele de arendă pentru primele 11 luni din 2022 oferite de ANAF sunt de 2,16 miliarde de lei, iar veniturile nete din contractele de arendă au fost de 1,96 de miliarde de lei de la începutul anului trecut până în luna noiembrie, inclusiv, conform datelor oferite la solicitarea ZF de ANAF.

La nivelul anului 2021, veniturile nete din contractele de arendă au fost de 1,8 miliarde de lei, astfel că a fost înregistrată o creștere de 10% anul trecut.

Vezi si

SYMMETRICA investește peste 6 milioane de euro în panouri fotovoltaice

Compania suceveană Symmetrica, lider pe segmentul de pavele și borduri vibropresate şi cel mai mare …