Saturday , October 1 2022

Japonia va furniza FMI 60 de miliarde de dolari pentru a salva zona euro

Japonia va furniza 60 de miliarde de dolari suplimentari Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru a ajuta la depăşirea crizei datoriilor în zona euro, informează AFP, citat de Agerpres.

“Ministrul de finanţe, Jun Azumi, a declarat că Japonia va furniza 60 de miliarde de dolari pentru a consolida bazele financiare ale FMI”, a indicat un purtător de cuvânt al ministerului nipon.

Angajamentul Japoniei este a doua promisiune fermă de finanţare suplimentară, după cea a zonei euro, de 150 miliarde de euro (198 miliarde de dolari). El va fi prezentat oficial de autorităţile nipone cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe şi şefilor băncilor centrale ai G20, care va avea loc la Washington, la 20 aprilie, şi la viitoarea adunare generală semestrială a FMI.

În schimbul sprijinului său indirect, Tokyo “le va cere în mod ferm europenilor să îşi întărească şi mai mult plasele de protecţie”, a subliniat ministrul Azumi.

Decizia Japoniei răspunde unui apel lansat de directorul general al FMI, Christine Lagarde, care a cerut în ianuarie furnizarea de contribuţii suplimentare – calculate la 600 miliarde de dolari – pentru a creşte cu 500 de miliarde de dolari resursele de creditare ale instituţiei, în scopul combaterii crizei datoriilor în Europa şi a efectelor sale în alte părţi ale lumii.

Într-un comunicat emis marţi la Washington, Christine Lagarde a salutat imediat “rolul motor şi angajamentul solid al Japoniei în favoarea multilateralismului”, şi a chemat “statele membre al Fondului să îi urmeze exemplul”.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …