Thursday , December 1 2022

Italia, in pragul colapsului financiar

După dezastrul din Grecia, toată lumea îşi îndreaptă acum privirile îngrijorate spre Italia – care e, în opinia analiştilor, la un pas de colaps. Într-un gest extrem de rar, Cancelarul german i-a telefonat premierului de la Roma şi i-a cerut să adopte rapid un plan de austeritate, pentru a calma pieţele financiare.

“Italia trebuie să transmită un semnal clar, prin aprobarea unui buget care să ţină cont de nevoia de cumpătare şi de consolidare”, a spus Angela Merkel.

Instabilitatea din zona euro a provocat un adevărat haos la burse. Investitorii se tem că situaţia din Grecia s-ar putea extinde şi în alte state, iar Italia e considerată cea mai vulnerabilă.

Cu datorii de 1.843 mld. euro şi cu un guvern dezbinat, Italia a intrat pe lista neagră a investitorilor, scrie Ziarul Financiar. Astfel, Italia a ajuns să fie percepută pe pieţele financiare ca fiind mai riscantă decât România.

La fel ca şi în cazul Greciei, România are legături puternice cu Italia, atât pe canalul comercial, cât şi financiar. Italia este al doilea partener comercial al României după Germania, cu o pondere de 13,5% din exporturi pe primele două luni din 2011.

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale s-au resimţit şi la Bucureşti, unde euro a urcat la 4,23 lei pe piaţa interbancară, iar Bursa a scăzut cu 1,19%.

Vezi si

Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni

 Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna …