Friday , May 24 2024

Isărescu: Trebuie să rediscutăm ţinta de adoptare a euro, pentru ca obiectivul să fie credibil

Mugur Isarescu

Programul de adoptare a euro de la 1 ianuarie 2015 trebuie rediscutat, inclusiv ţinta stabilită, pentru ca obiectivul să fie credibil, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a precizat că trebuie rediscutat dacă obiectivul de adoptare a euro la 1 ianuarie 2015 mai este fezabil, dar că BNR “se bate pentru el”.
“Ne-am exprimat punctul de vedere că această ţintă, a adoptării euro, poate să fie de asemenea un catalizator pentru coerenţa politicilor. Din acest punct de vedere îl vom susţine, dar în momentul în care evoluţiile duc în mod clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă, bineînţeles că trebuie să o rediscutăm, pentru că un element esenţial al credibilităţii este realismul ţintei”, a explicat Isărescu.
Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3â din Produsul Intern Brut.
De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60â din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15â faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.
BNR a revizuit vineri prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8â la 3,1â, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7â la 7,8â, ca urmare a majorării TVA.

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …