Wednesday , October 5 2022

Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanței raționale

Banca Națională a României nu dorește o stimulare a creditării spre zona exuberanței raționale, o creștere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la seminarul cu tema “Obiectiv: Creșterea intermedierii financiare”.

“Am organizat pentru astăzi un seminar-dezbatere pe o temă care de mult timp ne preocupă pe toți: cum să creștem sănătos intermedierea financiară, respectiv să avem o creștere a creditului neguvernamental cu o rată superioară creșterii economice. În alți termeni, să crească ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut. Deși nu este în titlul seminarului, am ales să folosesc intenționat sintagma creștere sănătoasă, pentru a preciza de la început că nu dorim orice creștere a creditului. Nu propunem o stimulare a creditării spre zona, să-i spunem, exuberanței raționale, ca să folosesc cuvintele lui Alan Greenspan, exuberanță sau creștere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante, apoi sau concomitent în acuze vehemente adresate băncilor pentru un așa numit comportament înșelător sau să se termine în pierderea încrederii între bancă și client și apoi mulți, mulți pași înapoi în ceea ce privește intermedierea”, a spus Mugur Isărescu.
Şeful BNR a menționat că a trăit de două ori acest “coșmar” și nu dorește să îl repete. Guvernatorul BNR a menționat că acest fenomen s-a întâmplat în anii ’90, dar și în anii ‘2000, în urma creditării în valută.
“Nu apăsăm pe o pedală a accelerării creditării cu orice risc. Nu ne dorim acest lucru și nu acesta este scopul seminarului de astăzi. Pentru a găsi răspunsuri adecvate la această provocare – cum să creștem sănătos intermedierea financiară – apelăm mai întâi la dialog între părțile interesate, între bănci și clienți, între autorități și clienți, între instituții și media, între diferite părți care se exprimă și spun că reprezintă opinia publică. Deocamdată nu prezentăm astăzi concluzii. nu avem așa ceva, ci vă prezentăm perspective, idei, probleme, soluții posibile, în dezbatere, în vederea elaborării în lunile următoare a unui raport care abordează această problemă extrem de importantă”, a afirmat Isărescu.
Potrivit oficialului Băncii Centrale, raportul aflat într-o primă formă este deja elaborat, dar nu poate fi prezentat.
Mugur Isărescu a adăugat că la BNR a fost format un grup de lucru încă de anul trecut și este condus de fostul viceguvernator al BNR Eugen Dijmărescu. Acest grup de lucru încearcă “de ceva vreme să pună cap la cap” o serie de propuneri din diferite domenii: educațional, legislativ, administrativ, tehnologic. Propunerile ar urma să permită să se răspundă concret la chestiunea plafonării intermedierii financiare din ultimii ani, a precizat guvernatorul.  (Agerpres)

Vezi si

Afacerile fabricii  EGGER din Rădăuți au crescut cu 34% în primele șase luni ale anului, ajungând la 260 de milioane de euro

Egger România, parte a furnizorului austriac de materiale pe bază din lemn pentru mobilier și …