Friday , December 9 2022

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să pună un tampon de aceeași putere, și anume cursul de schimb, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


“Nu poți să te joci cu cursul de schimb, și vă spun și dumneavoastră și am spus-o și la începutul iernii, nici cu prețul la energie. Se duce în prea multe prețuri. Noi nu am avut altă soluție acum de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie, 60-80% din inflația din România este din prețul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeași putere de impact: cursul de schimb. și ne-am asumat un risc. Nu avem balanță de plăți excendentară”, a afirmat Isărescu, la evenimentul de lansare a volumelor “Băncile Centrale și calibrarea politicii monetare” și “Central Banks and Monetary Policy Calibration”.
El a menționat că volumele lansate fac parte dintr-un proiect dedicat aniversării a 140 de ani la la înființarea Băncii Naționale a României.

Vezi si

Ministrul Cadariu: Vom avea un program prin care vom oferi credite cu dobândă subvenţionată IMM-urilor din România

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va avea un program prin care vor fi oferite credite cu …