Sunday , May 26 2024

Isărescu: Inflația va continua tendința descendentă, până spre 3,5%

Prognoza noastră este că în următoarele luni inflatia își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca sa fiu mai clar, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

“Acestea sunt datele noastre, cu riscurile necesare. Sunt riscuri legate de prețurile pe care nu le controlăm. Inflația pe care o putem influența a coborât, este undeva la 2,7% (CORE 2 ajustat n.r.), sensibil în apropierea ratei noastre de dobândă monetară și sub dobânzile din piața monetară. Tendința va continua și anul următor, de scădere mai atenuată”, a spus Isărescu.

Referindu-se la ROBOR, a precizat că fluctuațiile sunt mici, iar pentru BNR sunt rezonabile.

“Dobanzile sunt unde trebuile, fluctuațiile sunt mici. Pentru dumneavoiastră probabil sunt mari, pentru noi sunt rezonabile. ROBOR la 3 luni care este acum o obsesie pentru că are și impact în procesul de creditare din august se plimbă între 3,1-3,4%. Noi spunem că este stabil. Dumeanvoastră spuneți că s-a prăbușit, a crescut, ca să faceți știri. Mișcări înter 3,1-3,1% le vedem în continuare. Nu le considerăm a fi nici creșteri, nici scăderi. Cam pe acolo le vedem și în perioada următoare”, a mai arătat guvernatorul BNR.

HotNews

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …