Thursday , December 1 2022

Isărescu: Înainte nu exista Facebook, bancherii erau obligati sa se uite in ochii clientului

isarescu

“Înainte nu exista Facebook, bancherii erau obligaţi să se uite în ochii clientului când li se cerea un credit. Una din cauzele crizei financiare este că între client si bancher au intervenit forme intermediare induse de tehnologia moderna”, a declarat marţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

“Există o reticenţă faţă de ideea că se poate face electronic banking, adică să dai un credit fără să te uiţi în ochiul clientului. Comunicarea directă cu clientul este foarte importantă. Înainte nu exista Facebook şi erai obligat să te uiţi în ochii clientului atunci când îţi cerea un credit.  E o amplă discuţie şi în prezent asta. Se spune că una din cauzele crizei financiare este această dedublare- între client şi bancher au intervenit o sumedenie de  forme intermediare induse de tehnologia modernă care nu asigură acea alchimie pe care o ai atunci când îl priveşti pe client in ochi. Locul increderii a fost luat de indicatori- lichiditate, solvabilitate samd. Până la urmă, acel contact direct cu clientul este esenţial”, a declarat marţi Mugur Isarescu la un seminar organizat la sediul BNR, potrivit Hotnews.

Guvernatorul BNR a povestit joi că, în 1936, când în România existau peste 140 de banci, “supravegherea bancară” se făcea cu “privirea”.”Nicu Cinteza de la acea vreme (cel care se ocupa azi la BNR de supravegherea bancara) privea de la balcon dacă banca de vis-a-vis trage oblonul sau dacă îi mai trece cineva pragul şi de aici trăgea concluzia cum se desfasoară activitatea bancară”, spunea la un alt seminar guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isărescu, supraveghetorul şef număra inclusiv persoanele care intrau în bănci şi dacă constata că numărul lor se împuţinează, se ducea să vadă care e cauza. “Nu doar la noi se facea treaba aceasta, ci si la alte banci centrale din Europa”, a spus Isarescu.

Vezi si

Punctul de pensie se majorează la 1.785 lei, de la 1 ianuarie

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de …