Thursday , August 11 2022

Isărescu, in Parlament: ”ROBOR nu este manipulat. Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia”

Dacă vreți dobânzi mai mici, reduceți deficitul bugetar la 1%, coborâti inflația și reduceți decalajul între importuri și exporturi. Asta le-a spus, marți, guvernatorul BNR Mugur Isărescu parlamentarilor.

Pe de altă parte, Isărescu a negat orice manipulare a dobânzilor sau a cursului, lucruri de care a fost acuzat tot mai des în ultima perioadă.

Audierile au avut loc într-o şedinţă comună a comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului.

La audieri au fost prezenți președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, dar și senatorul PSD Șerban Nicolae, chiar dacă aceștia nu sunt specializați pe probleme economice.

Președintele Comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu faptul că a umblat cu tot felul de manipulări ale dobânzilor în ultimii ani, aducând aminte de frânturi de declarații la eșefului BNR din 2008, 2014 sau 2015.

Însă toate aceste reproșuri au fost demontate rând pe rând de guvernator. El a spus că înțelegerile între bănci sunt firești, atâta timp cât pe piața respectivă ROBOR-ul se calculează doar între bănci, nu există alte entități acolo.

Șeful BNR i-a mai transmis lui Zamfir că deși Băncii Naționale i se reproșează faptul că indicele ROBOR ar fi crescut de 4 ori în ultimii 2 ani, de fapt, acest lucru ar fi normal, în condițiile în care inflația în Români a crescut de 60 de ori în această perioadă.

”Deci ROBOR-ul nu a crescut de 4 ori. ROBOR-ul a crescut de la 0,70 până la în jur de 3 % și este absolut normal, având în vedere evoluția inflației din România” – a spus Isărescu.

De asemenea, șeful BNR a mai spus că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care acesta a rămas la un nivel mai scăzut în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia.

”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (…) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.

”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (…) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.

stirileprotv.ro

Vezi si

Șeful companiei aeriene low-cost Ryanair: „Epoca zborurilor de 10 euro a luat sfârșit”

Directorul executiv al companiei Ryanair, Michael O’Leary, a spus că epoca biletelor de 10 euro …