Friday , July 1 2022

Isărescu: Florin Georgescu revine la Banca Naţională

Actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, va reveni la Banca Naţională a României la finalul mandatului guvernamental, a declarat, marţi seara, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

“Domnul Florin Georgescu revine la Banca Naţională”, a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta.

El a răspuns astfel după ce primul-ministru a fost întrebat de jurnalişti dacă îl va mai propune pe Florin Georgescu pentru postul de ministru al Finanţelor.

Ponta a răspuns la rândul său acestei întrebări, arătând că îi va propune, dar că ştie că va fi refuzat.

Florin Georgescu a părăsit postul de prim-viceguvernator al BNR în luna mai pentru a prelua postul de ministru al Finanţelor în Guvernul USL, premierul Ponta anunţând atunci că acesta va reveni în luna decembrie la banca centrală.

Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Numele lui Florin Georgescu a fost vehiculat în presă ca posibil viitor preşedinte al acestei noi instituţii.

Luni seara, întrebat dacă noua structură va fi condusă de actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, premierul a răspuns doar că acesta nu va mai conduce Ministerul Finanţelor în viitorul guvern, deoarece doreşte să lucreze din nou ca prim-viceguvernator al Băncii Naţionale.

Întrebat de asemenea dacă astfel la cele trei autorităţi actuale nu vor fi înlocuiţi şefii numiţi în perioada fostului guvern, în contextul unei alte majorităţi parlamentare, de către o persoană numită acum de noua majoritate parlamentară, premierul a răspuns că ar fi greşit să se creadă că “guvernatorul Isărescu ar dori să pună” la conducerea noii structuri o persoană din cadrul USL.

Vezi si

Guvernul a aprobat amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Vezi condițiile

Guvernul a adoptat suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, în anumite …