Saturday , April 13 2024

Investitorii străini: Situația finanțelor publice rămâne fragilă și generează îngrijorarea că ținta de deficit riscă să nu fie atinsă

Situația finanțelor publice rămâne fragilă și generează îngrijorarea că ținta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă, reducerea deficitului trebuind să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze și zona cheltuielilor bugetare și, mai ales, administrare fiscală pentru a obține o colectare mai mare a taxelor existente, a declarat președintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Daniel Anghel, după o întâlnire a investitorilor cu ministrul Finanțelor și echipa acestuia.


Potrivit unui comunicat al FIC, remis luni Agerpres, Consiliul Investitorilor Străini a continuat dialogul cu Ministerul Finanțelor, prin organizarea unui eveniment dedicat strategiei fiscale care a reunit jumătate dintre președinții și directorii financiari ai membrilor FIC cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și echipa acestuia de la minister și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În cadrul evenimentului, investitorii au adresat întrebări privind sustenabilitatea bugetului de stat, reforma fiscală, digitalizarea ANAF și implementarea sistemelor electronice de raportare, impactul măsurilor adoptate anul trecut, măsurile de sprijinire a investițiilor mari și de stimulare a inovației, cercetării și dezvoltării, evoluțiile din piețele financiare internaționale și dialogul cu agențiile de rating, finanțarea sistemului de sănătate etc.
“Ministrul și echipa sa au răspuns deschis la toate întrebările și au subliniat importanța discuțiilor tehnice lunare cu reprezentanții FIC. În plus, ministrul Finanțelor a confirmat că în 2024 nu vor fi introduse taxe sau impozite noi și nici nu vor fi majorate cele existente, iar susținerea investițiilor mari prin scheme de ajutor de stat este una dintre temele centrale pentru minister”, se spune în comunicat.
Membrii FIC susțin abordarea strategică, pe termen mediu și lung, a domeniilor cheie, așa cum este cazul și regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării și contribuției la bugetul de stat, dar și a dezvoltării economice și identificarea acelor elemente care trebuie ajustate și a soluțiilor durabile.

“Situația finanțelor publice rămâne în continuare fragilă și generează îngrijorarea că ținta de deficit bugetar pentru acest an riscă să nu fie atinsă. Eforturile pentru consolidarea fiscală sunt esențiale pentru percepția investitorilor, pentru îndeplinirea condiționalităților din PNRR și implicit pentru atragerea fondurilor europene prin acest mecanism. Ca urmare, este foarte important să vedem dacă măsurile luate, în speță pachetul fiscal intrat în vigoare în acest an, au rezultatele scontate și care sunt politicile fiscale viitoare. Dacă pachetul fiscal nu își atinge obiectivul, mediul de afaceri se poate aștepta la alte decizii în plan fiscal. Însă reducerea deficitului ar trebui să se realizeze printr-un mix de măsuri care să vizeze și zona cheltuielilor bugetare și, mai ales, administrare fiscală pentru a obține o colectare mai mare a taxelor existente. Din această perspectivă susținem că reforma și digitalizarea ANAF rămân vitale pentru consolidarea fiscală. În același timp un cadru fiscal predictibil și stabil este necesar pentru ca mediul de afaceri să realizeze investiții cu impact pentru economie și, evident, pentru încasările bugetului de stat. Așa cum am declarat constant, FIC susține predictibilitatea și transparența politicilor publice, iar aceste întâlniri cu reprezentanții Ministerului de Finanțe sunt esențiale pentru promovarea dialogului cu mediul de afaceri”, a declarat președintele FIC, Daniel Anghel.

Încă din anul 2019, România se află într-un context bugetar complicat și este nevoie de o abordare echilibrată din partea autorităților pentru a asigura menținerea în deficitul asumat pentru 2024, susține FIC. Președinții și liderii financiari ai membrilor FIC și reprezentanții MF au agreat că, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului de stat, sunt necesare măsuri pentru susținerea investițiilor cu o valoare adăugată mare, îmbunătățirea colectării prin modernizarea întregii arhitecturi a ANAF și eficientizarea și prioritizarea cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice.
“Investițiile private pot avea o contribuție semnificativă în relansarea economică, însă este necesar un dialog constant între autorități și investitori pentru a seta direcțiile strategice pentru economie. (…) De asemenea, este important ca mediul de afaceri să facă parte din dezbaterile cu privire la reforma fiscală, iar principiile noului sistem să fie bazate pe predictibilitate, echitate, ajustarea dezechilibrelor, claritate și reducerea zonelor gri”, se mai spune în document.
Reprezentanții FIC și ai Ministrului Finanțelor au concluzionat că parteneriatul dintre FIC și Ministerul Finanțelor va continua în luna aprilie cu discuții tehnice cu privire la reforma fiscală și digitalizarea ANAF.

Vezi si

Românii pot investi din 15 aprilie în titlurile de stat Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi …