Saturday , March 25 2023

Inflaţia la un maximum al ultimilor doi ani, legumele, citricele şi ouăle s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei înregistrată în luna august, de 7,58 la sută, a atins maximul din ultimii doi ani, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la legume şi conserve din legume, citrice şi alte fructe, servicii de apă şi bilete de transport urban.

Potrivit datelor INS, faţă de luna iulie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut, în august, cu 0,23 la sută. Cea mai mare influenţă asupra evoluţiei inflaţiei nu o au produsele alimentare sau serviciile, ci majorarea TVA.
Faţă de iulie, indicele preţurilor de consum la produsele alimentare a crescut cu 0,38 la sută. Cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele din legume – cu 3,14 la sută, citricele şi fructele meridionale – cu 1,70 la sută, ouăle – cu 1,26 la sută, şi mierea de albine – cu 1,08 la sută.
Produsele nealimentare s-au scumpit în august, în medie, cu 0,04 la sută, în timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,41 la sută, cele mai mari majorări de preţuri fiind înregistrate la serviciile de apă, canal şi salubritate – cu 2,51 la sută, şi la biletele de transport urban – cu 1,20 la sută.   (Agerpres)

Vezi si

Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României

Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit perspectiva de …