Tuesday , April 23 2024

Inflaţia la un maximum al ultimilor doi ani, legumele, citricele şi ouăle s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei înregistrată în luna august, de 7,58 la sută, a atins maximul din ultimii doi ani, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la legume şi conserve din legume, citrice şi alte fructe, servicii de apă şi bilete de transport urban.

Potrivit datelor INS, faţă de luna iulie, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut, în august, cu 0,23 la sută. Cea mai mare influenţă asupra evoluţiei inflaţiei nu o au produsele alimentare sau serviciile, ci majorarea TVA.
Faţă de iulie, indicele preţurilor de consum la produsele alimentare a crescut cu 0,38 la sută. Cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele din legume – cu 3,14 la sută, citricele şi fructele meridionale – cu 1,70 la sută, ouăle – cu 1,26 la sută, şi mierea de albine – cu 1,08 la sută.
Produsele nealimentare s-au scumpit în august, în medie, cu 0,04 la sută, în timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,41 la sută, cele mai mari majorări de preţuri fiind înregistrate la serviciile de apă, canal şi salubritate – cu 2,51 la sută, şi la biletele de transport urban – cu 1,20 la sută.   (Agerpres)

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …