Monday , January 30 2023

Impactul pandemiei asupra industriei textile: 750 de fabrici  din România au dispărut din statistici

România a produs anul trecut, în pandemie, haine, fibre textile și încălțări în valoare de 18,3 mld. lei, cu 3,7 mld. lei mai puțin decât în 2019, impactul crizei sanitare devenite și criză economică fiind vizbil la nivel de cifre, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerțului.

Anul trecut, când mai multe fabrici locale s-au închis sau relocat în țări considerate mai ieftine, numărul de croitori și pantofari a scăzut cu aproape 35.000, iar circa 750 de firme au dispărut din statistici. Cu adevărat însă, închiderile se vor vedea în cifrele pe 2021 pentru că anul trecut unele afaceri abia au intrat în insolvență și faliment sau abia au decis să plece.

România a fost încă dinainte de anii ‘90 una dintre cele mai importante destinații de producție pentru marile branduri atât mass market, cât și de lux. În ultimul deceniu însă, piețele din Asia au crescut puternic, mizând pe salarii ce scad până la sub 100 de euro pe lună.

În acest context, în România fabricile continuă să se închidă. Fabricile Calzedonia (una), Rieker (două), Alison Hayes (una din două), Ara Shoes (una din două), RHM Pants (una), Melania (una) sunt doar câteva exemple de închideri dintr-o serie mai lungă, tendința remarcându-se mai pregnant în ultimii 3-4 ani. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Cadariu, despre programul Femeia Antreprenor: Vineri începe transmiterea primelor decizii privind acceptarea de principiu la finanțare

Aplicantele ale căror cereri de finanțare au fost admise în cadrul programului Femeia Antreprenor vor …