Tuesday , January 31 2023

Guvernul vrea să urce la 50.000 euro pragul veniturilor pentru care TVA devine obligatorie

Guvernul va cere Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene să aprobe creşterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să se înregistreze şi să plătească TVA.

“După cum am agreat cu FMI şi Comisia Europeană, vom cere Consiliului de Miniştri ai UE o modificare a pragului obligatoriu de TVA la 50.000 de euro, studiind în acelaşi timp şi opţiunile de a simplifica taxarea pentru pentru contribuabilii mai care se încadrează sub acest plafon”, se arată în scrisoarea suplimentară convenită cu FMI după încheierea misiunii de evaluare a acordului, din octombrie-noiembrie.

În scrisoarea Guvernului către FMI de la misiunea de evaluare anterioară, Guvernul se angajase să ceară Uniunii Europene majorarea plafonului la 100.000 de euro.

De asemenea, Gvernul vrea să introducă anul viitor noi criterii pentru clasificarea contribuabililor în mici, mijlocii şi mari.

Peşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat recent pentru MEDIAFAX că instituţia va modifica criteriile de clasificare a companiilor mari şi mijlocii, acestea urmând să fie ierarhizate după obligaţiile bugetare datorate, cheltuielile de personal şi veniturile din exploatare, şi nu în funcţie de cifra de afaceri.

Vezi si

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de …