Friday , September 30 2022

Guvernul vrea sa infiinteze structuri de politie judiciara fiscala

Guvernul va infiinta in acest an structuri de politie judiciara fiscala in mai multe unitati de Parchet.

bani la banca [800x600]

Executivul spera ca in acest mod sa creasca forta procurorilor implicati in combaterea evaziunii fiscale, care vor benficia de sprijin direct din partea lor, scrie Profit.ro.

Structurile de politie judiciara fiscala vor primi avizul Guvernului cel tarziu in luna septembrie.

“Este avuta in vedere constituirea, in cadrul unor unitati de Parchet, in functie de competenta materiala in domeniul cercetarii evaziunii fiscale, a unor structuri de politie judiciara care sa sprijine in mod direct si nemijlocit procurorii in demersul lor specific.

In acest fel, vor fi asigurate resursele necesare unitatilor de Parchet pentru instrumentarea cauzelor de evaziune fiscala, cu respectarea confidentialitatii cercetarii si urmaririi penale”, se arata intr-un document consultat de sursa citata.

Guvernul asteapta la acest moment ca Ministerul Justitiei sa vina cu un plan pentru infiintarea unor astfel de structuri.

Ce spunea Raluca Pruna

Proiectul a fost adus in discutie de ministrul de resort, Raluca Pruna, care a transmis, la inceputul lunii februarie, ca dubla subordonare a politistilor judiciari care colaboreaza cu DIICOT este un model nefunctional, acestia fiind delegati pentru a lucra la un anumit dosar sub indrumarea procurorului, dar ramanand dependenti de structura ierahica din politie.

“Vreau sa eficientizez activitatea. Pornesc de la un model care functioneaza, DNA, si care are propria sa politie judiciara. Intre 2000 si 2004, in perioada negocierilor pentru aderare, am avut asemenea discutii si n-am reusit sa reglam situatia. Nu e usor, este un subiect care creeaza mari sensibilitati, dar avem un model functional – DNA”, a declarat atunci ministrul Raluca Pruna pentru Revista 22.

Ea a mai sustinut ca se intampla ca un procuror sa fie desemnat sa instrumenteze un dosar impreuna cu un ofiter de politie judiciara, dar cel din urma poate fi oricand scos din ancheta, aceasta decizie fiind este la latitudinea sefilor sai din politie.

Vezi si

Cresc semnificativ ratele la bancă: IRCC a urcat la 4,06%, de la 2,65%, marcând un avans de 53%

IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la 4,06%, de la 2,65%, potrivit indicelui …