Wednesday , March 29 2023

Guvernul va acorda crescătorilor de vaci de lapte 73 euro/animal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de la Palatul Victoria, că Executivul a adoptat o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci de lapte. Cuantumul ajutorului de stat va fi de 73 de euro/animal.

Beneficiarii sunt crescătorii de animale care dețin minimum 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022.

Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro.

Condițiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii menționați anterior sunt:

– au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;

– existența la data de 31 decmbrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care se solicită ajutor de stat, cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor (“Legea privind sănătatea animală”).

– să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

– să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Vezi si

Limitarea tarifelor RCA, aflată pe ordinea de zi a Guvernului, a fost amânată

Proiectul de hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern, …