Friday , March 29 2024

Guvernul sterge datoriile industriei de Aparare. Ponta: Oricum nu o sa le poata niciodata plati

guvern

Datoriile istorice ale industriei de aparare vor fi sterse de Guvern, prin proceduri acceptate de catre Uniunea Europeana, pentru a salva locuri de munca si a relansa un sector esential pentru economia romaneasca, a anuntat premierul Victor Ponta.

Stergerea datoriilor a fost anuntata in sedinta de marti a Guvernului.

“Vreau, prin masuri care ne sunt permise si de Uniunea Europeana, sa sprijinim industria de aparare din Romania, industrie care a fost, in ultimii ani, din pacate, o zona oropsita, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar sa salvam locurile de munca, sa redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeana, sa putem sterge datorii istorice, pe care oricum nu o sa le poata niciodata plati, si sa relansam acest sector esential pentru economia romaneasca”, a spus Ponta.

In urma cu doua saptamani, in mass-media aparea informatia ca Guvernul este pregatit sa adopte o ordonanta pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de aparare, dupa ce un proiect in acest sens a fost pregatit inca din februarie 2011.

In forma din urma cu trei ani, era prevazuta stergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de aparare, de circa un miliard lei, cu argumentul ca o norma UE permite protejarea interesului militar national si ca executarea silita a bunurilor va afecta volumul capacitatilor de productie pentru aparare.

Stergerea datoriilor acumulate de catre companiile din industria de aparare era prezentata drept o masura de redresare economico-financiara a acestora.

Pe lista companiilor din industria de aparare care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei se afla Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Brasov, Santierul Naval Mangalia, IOR Bucuresti, Romaero, Uzina Mecanica Orastie, Constructii Aeronautice.

Tot marti, Victor Ponta a declarat ca in 2011, la Londra, intr-o intalnire, lordul Peter Mandelson l-a intrebat care e viziunea sa pentru Romania, el recunoscand ca nu a fost in stare sa dea un raspuns clar si multumitor, desi intrebarea i-a fost adresata de doua ori.

“Am fost foarte bucuros, in 2011, cred, cand am reusit, impreuna cu un coleg care astazi nu e aici in sala, sa avem la Londra o intalnire de jumatate de ora cu Peter Mandelson. Am inceput sa-i spun cat de tanar, cat de multe lucruri vreau sa fac. Dupa cateva minute m-a oprit si m-a intrebat ‘Care e vizunea voastra pentru Romania?’. Si recunosc ca nu am fost in stare sa dau un raspuns clar si multumitor la o intrebare atat de simpla”, a spus Ponta, marti, la o reuniunea desfasurata la Bucuresti, unde a participat si lordul Peter Mandelson.

El a adaugat ca in acest moment, dupa trei ani, Mandelson l-a intrebat din nou despre un proiect pentru tara sa.

“Mi-a luat cam mult timp. (….) Cred ca in noua ani si jumatate am avut de toate in Romania, mai putin o viziune pentru viitor. Am avut politica multa, proiecte foarte putine, iar obligatia fundamentala a mea, in afara de a castiga batalii politice de zi cu zi, e de a completa lipsa unui proiect pentru Romania”, a mai spus Ponta.

Vezi si

Anul 2025 va aduce noi majorări ale taxelor locale pe proprietate

Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor …