Friday , December 1 2023

Guvernul Greciei planul de masuri economice partenerilor europeni. Ce urmeaza

wikipedia

Guvernul Greciei a trimis la timp partenerilor europeni planul cu reforme, esential pentru a primi din partea creditorilor internationali extinderea cu 4 luni a programului de finantare.

“Scrisoarea (ce contine planul de reforme – n.red.) fost trimisa luni, la ora 23:15, deci nu a existat o incalcare a termenului-limita de catre Guvernul grec, in ciuda a ceea ce a scris o parte a presei”, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

El a precizat ca informatia a fost comunicata de seful grupului ministrilor de Finante din zona euro (Eurogroup), olandezul Jeroen Dijsselbloem, marti, in timpul intalnirii cu membrii Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European, din care face parte si politicianul roman.

Presa externa a transmis anterior ca Executivul elen a cerut o amanare a termenului-limita pentru trimiterea planului de reforme de luni seara pana marti dimineata, necesar pentru prelungirea cu 4 luni a programului de finantare acordat de creditorii internationali.

Ce urmeaza

Siegfried Muresan a explicat ca, in momentul de fata, cele trei institutii – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International – evalueaza pachetul de masuri, iar marti dupa-amiaza, ministrii de Finante din zona euro il vor supune votului, in cadrul unei conferinte telefonice.

“Daca isi vor da acordul, atunci se va trece la urmatoarea etapa, anume ratificarea parlamentara intr-o serie de tari, inclusiv in cel al Germaniei, a acestui acord. E vorba de banii contribuabililor europeni, asa ca forurile legislative din unele state au obligatia sa aprobe acest pachet.

Probabilitatea ratificarii acordului este foarte mare, e aproape o certitudine ca va fi aprobat pana pe 28 februarie, astfel incat Grecia sa primeasca banii de care nevoie incepand cu 1 martie, pentru ca actualul program expira la finalul acestei luni. Dar daca ministrii nu isi vor da acordul si lista va fi considerata a fi nesatisfacatoare, atunci probabil ca va fi din nou convocat Eurogroup-ul, unde se va discuta ce e de facut”, a precizat Siegfried Muresan.

Ce cuprinde pachetul de masuri propus de Atena

In mare, pachetul de masuri propus de Atena cuprinde masuri destinate sa:

– creeze un sistem de taxe corect
– combata evaziunea fiscala
– rezolve problema coruptiei
– ajute la implementarea reformelor in piata muncii
– ii vizeze pe cei care fac trafic cu tigari si combustibil
– asigure garantii pentru locuinte si ingrijire medicala gratuita pentru cei care nu au asigurare si pentru someri.

Grecia si ministrii de Finante din zona euro au ajuns, vineri, la un acord in ceea ce priveste extinderea programului de salvare cu patru luni. Insa acesta va fi aprobat doar dupa ce Atena isi va convinge creditorii ca aceasta lista de reforme este in linie cu angajamentele anterioare.

Economia Greciei, in numere

Somajul este la 25%, in timp ce somajul in randul tinerilor este de aproape 50%
Economia s-a contractat cu 25% de la inceputul crizei
Datoria tarii este de 175% din PIB
Grecia a imprumutat 240 de miliarde de euro de la UE, BCE si FMI.

Vezi si

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) intră în vigoare. Recuperarea garanţiei va fi valabilă doar pentru recipientele cu sigla “Ambalaj cu garanţie”

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de joi, ocazie cu care ţara …