Thursday , April 8 2021

Guvernul a stabilit cati bani vor fi alocati anul acesta pentru Prima Casa

Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului “Prima casa”.

Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.

Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.

Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si
7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.

De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi “mai social”.

“Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul ‘Prima Casa’, deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.

Probabil ca pana la final de februarie vom avea forma propusa a fi modificata, dar nu se schimba aspecte esentiale. Nu. Finantarea exista, a fost bugetat, programul continua. Pana nu il modificam, va continua in aceeasi parametri. Pana la final de februarie o sa iesim, cred, cu o hotarare de guvern”, a spus Eugen Teodorovici, la Antena3.

In ceea ce priveste modificarile aduse acestui program, ministrul a spus ca ele vor viza aspecte legate de suprafata casei sau de veniturile celor care vor sa il acceseze.

“Ma refer la suprafata casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu iti iei casa de 500 de metri patrati, prima casa, iti iei o casa pentru familie atat cat poti…”, a adaugat Teodorovici.

Vezi si

Ministrul Muncii: Sărăcia în muncă în România e 15%, aproape dublu față de media europeană

Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat că sărăcia în muncă este în România de 15%, …