Saturday , March 25 2023

Guvernul  a plătit dobânzi de 3 miliarde de lei în ianuarie 2023, dublu față de ianuarie 2022

Cheltuiala cu dobânzile din 2023 continuă să crească și dacă se păstrează ritmul din ianuarie, la final de an factura dobânzilor ajunge la 7,4 mld. euro (37 mld. lei), scrie Ziarul Financiar.

Execuția bugetară din prima lună din 2023 arată că Guvernul a plătit dobânzi în valoare de 3 mld. lei în ianuarie 2023, un nivel aproape dublu față de ianuarie 2022.

România a plătit doar dobânzi în valoare de 137 mld. lei în ultimii 10 ani, adică circa 27 mld. euro, cât este valoarea totală a fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform datelor istorice ale Ministerului de Finanțe.

În 2023, dacă se păstrează ritmul cheltuielilor cu dobânzile, România va ajunge să plătească 37 mld. lei, adică 7,4 mld. euro.

„România este pe ultima treaptă de rating recomandată investițiilor, ceea ce înseamnă costuri de finanțare mai mari. Vedem că guvernul s-a împrumutat mult și piețele știu lucrul acesta. O cerere mare automat a dus și dobânzile în sus. Dobânzile se pot duce în jos reducând puternic deficitul bugetar și scăzând inflația”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari. (Mediafax)

Vezi si

Puterea de cumpărare a românilor a ajuns să fie cu 23% sub media UE

Puterea de cumpărare a românilor, calculat din perspectiva PIB per capita, este cu 23% sub …