Tuesday , January 25 2022

Guvernul a decis scutirea domeniul HoReCa de impozit pentru 90 de zile. Industria de păcănele mai are de așteptat 

Antreprenorii care au afaceri în domeniul HoReCa vor fi scutiți de plata impozitului pentru o perioadă de 90 zile, se arată în proiectul de ordonanță adoptat marți în ședința de Guvern. Acesta a fost adoptat, însă, fără prevederile care vizau industria jocurilor de noroc, măsuri ce au fost criticate de PSD și USR în aceste zile, scrie spotmedia.ro.

”Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Este vorba aici despre sectorul din industria hoteliera si a serviciilor alimentare, mai exact domeniul HoReCa.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat la finalul ședinței că operatorii economici precum hoteluri, restaurante și cafenele vor fi scutiți de la plata impozitului specific pentru o perioadă de 90 de zile, care se adaugă la perioada anterioară de 60 de zile, perioada stării de urgență.

Plata impozitului se amână până în 25 octombrie, termenul fiind amânat de la 25 iulie.

În proiect este explicat si modul prin care contribuabilii își pot recalcula impozitul.

”Contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr.170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 zile”, scrie în document.

Cealaltă reglementare se referă de operatorii care administrază activități comerciale pe plaje.

Cei care erau obligați la plata unor taxe în trei tranșe, sunt scutiți de una dintre aceste tranșe, iar cei care erau obligați la două tranșe, sunt scutiți de 30% din suma datorată.

Din proiectul menționat au fost însă scoase prevederile care vizau afacerile legate de jocuri de noroc. Ionel Dancă a confirmat că acestea vor fi rediscutate într-o altă ședință de Guvern.

”A fost o propunere aflată în primă lectură, urmează să se analizeze într-o ședință de guvern ulterioară modul de aplicare al acestor măsuri.

Dar și aici se impune o precizare: vorbim despre facilități pentru unii operatori economici pentru perioada în care aceștia au avut activitatea întreruptă parțial sau total pe perioada stării de urgență.

O astfel de măsură a rămas în analiză pentru o ședință de guvern ulterioară”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Continuarea pe spotmedia.ro.

Vezi si

Daniel Cadariu: Ministerul Turismului a virat 1,13 miliarde lei pentru plata celei de -a doua prorate aferente schemei de ajutor HoReCa

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a virat joi fondurile în valoare de peste 1,133 miliarde lei …