Alte stiri
Ministrul Cadariu: Obiectivul României trebuie să fie depășirea cifrelor din 2019 în ceea ce privește turismul
acum 4 weeks
Salariul minim va fi diferențiat în funcție de studii. Măsura a fost aprobată în ședința de Guvern de astăzi și intră în vigoare de la 1 decembrie.
Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență care a fost pusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de astăzi. Este astfel modificat Codul Muncii pentru a permite un salariu minim diferențiat.
Astfel, salariul minim de bază va fi 2.080 de lei de la începutul lunii viitoare, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani va fi de 2.350 de lei.
Condiția este ca cei cu studii superioare să activeze în domeniul în care au făcut studiile.
Firmele și ceilalți angajatori din România vor fi obligați să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat, la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au o anumită vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvern.
La un salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă (salariul complet), de 2127 de lei.
La un salariu minim brut de 2.350 de lei, angajatul (cu studii superioare sau cu vechime de minimum 15 ani) va primi un salariu net de 1.413 de lei, iar patronul va trebui să achite în total costuri salariale (salariul complet) de 2.403 lei.
Spre comparație, nivelurile actuale (de la 1 ianuare 2018) sunt salariul minim brut 1.900 de lei, salariul minim net de 1.162 de lei și cost salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.
surse: Digi24, startupcafe.ro
Tags 1 Decembrie crestere minim salariu
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …