Friday , March 29 2024

Guvernul a aprobat proiectul care obliga firmele din domeniile energetic si forestier sa declare platile catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea

paduri

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, scopul final al noilor masuri fiind reclasificarea pietei de capital romanesti in categoria pietelor emergente. Proiectul de lege transpune in legislatia nationala Directivele europene ce obliga emitentii de valori mobiliare admise la tranzactionare pe o piata reglementata, care isi au sediul sau isi desfasoara activitatea intr-un stat membru, la o mai buna informare a investitorilor.

De exemplu, in situatia in care un actionar dobandeste sau cedeaza actiunile cu drepturi de vot ale unui emitent ale carui actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, acesta trebuie sa notifice emitentului procentajul din drepturile de vot pe care il detine in urma acestei operatii. Aceasta norma de aplica in cazul in care procentajul detinut atinge anumite praguri (5,10,15,20,25,33,50 si 75%) sau in cazul in care scade sau creste in raport cu aceste praguri. Aceasta prevedere este valabila si in alte cazuri, in care o persoana fizica sau juridica are dreptul de a dobandi, de a ceda sau de a-si exercita dreptul de vot.

De asemenea, companiile active in industriile extractive (petrol, gaze si minerale) si in sectorul forestier sunt obligate sa declare, intr-un raport anual separat, platile efectuate catre guvernele tarilor in care isi desfasoara activitatea.

O alta masura vizeaza sporirea integritatii pietelor financiare europene prin stabilirea de sanctiuni penale pentru cele mai grave abuzuri de piata comise intentionat.

Pentru persoane fizice: Utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate si manipularea pietei sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin patru ani. Manipularea pietei consta in manipularea artificiala a preturilor instrumentelor financiare. Spre exemplu, acest lucru se poate intampla atunci cand o persoana raspandeste informatii false cu privire la oferta, la cererea sau la pretul unui instrument financiar. Utilizarea abuziva a informatiilor privilegiate are loc atunci cand o persoana fizica tranzactioneaza un instrument financiar avand acces la informatii privilegiate. Acestea sunt informatii confidentiale referitoare la instrumentul financiar tranzactionat sau la compania care a emis instrumentul financiar respectiv pe piata, iar accesarea acestui tip de informatie ii ofera persoanei respective un avantaj necuvenit. Divulgarea ilegala a informatiilor privilegiate este considerata infractiune si se sanctioneaza cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de cel putin doi ani.
Pentru persoane juridice: Companiile care se fac vinovate de infractiuni de abuz de piata sunt pasibile de amenzi penale sau de alta natura. Sanctiunile pot ajunge pana la interdictia temporara sau permanenta de a desfasura activitati comerciale.

HotNews

 

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …