Saturday , May 4 2024

Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulți bani și se îndreaptă direct către cetățeni

Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulți bani și se îndreaptă direct către cetățeni pentru a-și susține cheltuielile. Miza este de zeci de miliarde de euro.

Guvernele europene apelează din ce în ce mai des la cetățenii lor pentru a-și finanța cheltuielile, într-o campanie care vizează micii investitori și al cărei scop este să pună presiune pe marile bănci pentru a majora dobânzile pe care le plătesc deponenților, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.

Italia, Belgia și Portugalia au emis obligațiuni în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro direct către gospodării până acum în acest an, față de 26 de miliarde de euro anul trecut, în condițiile în cei care economisesc bani se îndreaptă către randamentele mai mari oferite de guverne.

Italia va reveni pe piață în octombrie cu o a doua vânzare a obligațiunilor sale „BTP Valore”, destinate segmentului de retail. Obligațiunea, care a fost lansată pentru prima dată în luna iunie a acestui an și care oferă o primă dacă este păstrată până la scadență, a strâns o sumă record de 18 miliarde de euro pentru o datorie destinată investitorilor de retail.

Analiștii notează că un alt avantaj al emisiunilor de obligațiuni de stat pentru cetățeni este acela că oferă un loc sigur pentru a plasa economiile, deoarece, spre deosebire de băncile mari, nu există o limită de asigurare pentru depozite. De asemenea, se elimină intermediarii, deoarece unele bănci iau economiile și investesc veniturile în obligațiuni de stat.

Frank Gill, analist pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la S&P Global Ratings, a declarat că se așteaptă ca țările europene să își intensifice emisiunile de obligațiuni destinate investitorilor de retail. Acest lucru are în mare parte rolul de a umple golul lăsat de Banca Centrală Europeană, care a încetat cea mai mare parte a achizițiilor de obligațiuni, dar și de a împinge creditorii comerciali să ofere rate mai mari la depozite.

„Băncile comerciale au fost în mod clar foarte reticente în a transfera ratele de politică monetară mai mari către deponenți și se bazează pe faptul că clienții se complac în a nu-și muta banii. Dar mă aștept ca băncile comerciale să înceapă să riposteze în curând prin lansarea de noi produse legate de randamentele obligațiunilor pe termen lung” a declarant Gill.

Pe lângă randamentele mai mari decât cele ale băncilor importante, guvernele oferă, de asemenea, stimulente fiscale pentru cetățenii care le cumpără datoria. Obligațiunile de stat ale Italiei și Belgiei sunt impozitate la aproximativ jumătate din rata altor produse de economisire și de investiții. Obligațiunile Greciei au fost emise fără taxe.

„Este o victorie evidentă în ceea ce privește auto-finanțarea. Totodată, această strategie vine și cu un câștig politic, pentru că forțezi băncile să vină cu rate mai mari pentru cei ce economisesc. Toată lumea are de câștigat”, a declarant Richard McGuire, șef al strategiei privind ratele din cadrul Rabobank. (Mediafax)

Vezi si

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie; 16% îşi doresc să călătorească

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75% …