Wednesday , July 6 2022

Grecia, ţara cu cel mai mic rating din lume, ar putea intra în incapacitate de plată

Grecia a devenit luni ţara cu cel mai mic rating de credit din lume după ce Standard&Poor’s a retrogradat-o cu trei trepte, afirmând că agenţia ar putea lua în considerare o restructurare a datoriilor ca pe o incapacitate de plată, informează Agerpres.

O restructurare a datoriei Greciei – fie cu un swap cu obligaţiuni sau prin extinderea scadenţei pe obligaţiunile existente – pare tot mai probabil a fi impusă de factorii de decizie europeni ca un mijloc de a împărţi povara crizei Greciei cu sectorul privat, a declarat S&P într-un comunicat. “În opinia noastră, orice astfel de tranzacţii ar putea fi în condiţii mai puţin favorabile decât ca datoria să fie refinanţată, şi noi, la rândul nostru, le vom vedea ca pe un de facto default /incapacitate de plată n.r./ în conformitate cu criteriile publicate de Standard&Poor’s”, a adăugat agenţia.

Într-un astfel de caz, adaugă S&P, ratingul de credit al Greciei ar putea fi coborât la “selective default”, sau SD, în timp ce ratingurile privind instrumentele de credit ale ţării ar fi tăiate la D. S&P a tăiat ratingul suveran de credit pe termen lung al Greciei la CCC, doar la patru trepte de default, de la B.

Cu toate acestea, perspectiva de rating pe termen lung rămâne negativă, un semn că o altă retrogradare este probabilă în următoarele 12 până la 18 luni.

Vezi si

Parlamentul European a votat că gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și pot primi finanțare europeană

Propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde” a trecut, miercuri, în Parlamentul European la limită, cu …