Thursday , December 1 2022

Grecia spune “pas” ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la un compromis

grecia

O noua runda de negocieri intre Grecia si creditorii sai a esuat, luni seara, astfel ca elenii au primit un ultimatum de care depinde soarta acestei tari, pe de o parte, si soarta Batranului Continent, pe de alta parte.

Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, care a prezidat intalnirea, a precizat ca, avand in vedere ca programul actual de finantare expira la finalul lunii, Atena trebuie sa ceara o extindere a acestuia.

Daca nu se ajunge la o intelegere la timp, atunci exista ingrijorari ca Grecia nu va mai primi bani de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, arata Sydney Morning Herald.

In consecinta, nu isi va putea plati datoriile, care ajung in acest an la 22 de miliarde de euro.

Fara acesti bani, bancile se vor prabusi, provocand o criza a creditarii care va lovi si alte natiuni europene. Grecia ar putea iesi din uniunea monetara si va fi nevoita sa foloseasca o noua moneda (sa o numim “noua drahma”).

“Daca elenii ies din zona euro, atunci noua drahma se va prabusi cu 40-50% in prima zi in fata monedei euro. De asemenea, ei se vor confrunta cu o hiperinflatie, vor avea probleme in a-si plati darile, iar cei mai multi isi vor scoate toti banii e care ii au in banci. Mai mult, guvernul va fi nevoit sa nationalizeze multe active strategice active ale tarii, iar militarii vor fi pe strazi pentru a calma oamenii care isi vor cere drepturile in tara”, a descris analistul Ashley Pittard de la PM Capital viitorul sumbru al Greciei.

Daca nu se ajunge la un acord, atunci Grecia isi deschide calea catre iesirea din zona euro, deoarece nu va avea cum sa se descurce cu povara financiara. Dar tocmai pentru ca miza e atat de mare, analistii sunt optimisti ca se va ajunge la un acord.

“Cred, totusi, ca se vor intelege: cel mai probabil, grecii vor primi un nou imprumut, conditiile programului de finantare vor fi schimbate, iar datoria va fi restructurata”, a spus Pittard.

Negocieri esuate

“E un moment critic pentru zona euro si Grecia, iar eu vreau ca partile implicate sa ajunga cata mai repede la o solutie. In caz contrar, consecintele vor fi dezastruoase, din punct de vedere financiar si economic”, a transmis George Osborne, ministrul de Finante al Marii Britanii, citat de The Guardian.

“Vrem sa vedem ca sunt competenti, nu vrem haos”, a punctat oficialul de la Londra.

Insa negocierile de luni nu l-au contrazis pe Osborne. Descrise ca “un dezastru total” de Aengus Collins, analist la Economist Intelligence Unit, acestea nu au adus Grecia si restul zonei euro mai aproape, ci dimpotriva.

“Se pare ca increderea e un cuvant strain celor doua parti implicate in discutii”, a opinat acesta.

Totusi, analistul Economist Intelligence Unit considera ca se va ajunge la o intelegere pe ultima suta de metri, riscul unui Grexit fiind de 40%.

 Europa nu e divizata

Comisarul european Pierre Moscovici a negat faptul ca Europa este divizata din cauza Greciei.

“Nu exista un politist bun si unul rau. E nevoie de flexibilitate, de spatiu de manevra, insa toata lumea trebuie sa inteleaga cum functioneaza acest proces. Comisia contribuie la munca depusa de grupul ministrilor de Finante. Nu e vorba de un draft sau de altul. Totul se rezuma la o singura intelegere”, a punctat oficialul UE.

De asemenea, el a adaugat faptul ca Grecia trebuie sa faca urmatorul pas.

“Singurul scenariu viabil este cu Grecia in zona euro, iar pentru ca acest lucru sa ramana valabil, le-am transmis oficialilor eleni ca e nevoie sa ceara extinderea programului actual. Suntem uniti, cu toii credem ca e posibila gasirea unei solutii, nu exista un plan B”, a mai spus acesta.

Insa se intrevad cateva raze de sperante. Michel Sapin, ministrul francez de Finante, a precizat ca exista un consens privind unele aspecte ale programului, printre care se numara si un surplus bugetar mai mic decat cel cerut in prezent, un punct-cheie al cerintelor Atenei.

In Grecia, Guvernul a transmis ca nu va accepta ultimatumuri, potrivit unei surse citate de AFP, dar isi “mentine angajamentul de a gasi o solutie cu partenerii europeni prin continuarea negocierilor”.

ziare.com

 

Vezi si

Punctul de pensie se majorează la 1.785 lei, de la 1 ianuarie

Valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de …