Tuesday , November 29 2022

Grecia renunţă la planul de a închiria străinilor o parte din cele 600 de insule

grecia

Fondul de privatizare din Grecia a renunţat la planul de a închiria străinilor pe termen lung o parte din cele circa 600 de mici insule deţinute de stat, din cauza dificultăţilor pe care le presupune în foarte multe cazuri dezvoltarea în scop comercial a insulelor nelocuite, potrivit Mediafax.

Ideea închirierii unor insule pe termen lung a fost lansată anul trecut, în contextul încercărilor de a identifica noi surse de venit pentru statul elen afectat de criză.

Dificultăţile pentru exploatarea comercială provin din lipsa unor documente care să clarifice destinaţia terenurilor în cazul celor mai multe dintre micile insule deţinute de stat, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

De asemenea, pentru multe dintre acestea există angajamente clare ale statului de a nu permite o eventuală dezvoltare. În această situaţie se află insule incluse în reţeaua Natura de arii protejate.
Statul elen deţine circa 600 de mici insule, dar numai 40 dintre acestea au potenţial pentru a fi dezvoltate.

Grecia va înregistra în 2013 al şaselea an de recesiune eonomică, estimează majoritatea analiştilor. Statul elen a fost salvat de la colaps finaciar printr-un pachet de împrumuturi de peste 200 de miliarde de euro de la fondul de urgenţă al zonei euro şi FMI începând din 2010, după ce îndatorarea foarte ridicată a ţării făcut imposbilă finanţarea de pe pieţele internaţionale la costuri rezonabile.

Sprijinul financiar a fost condiţionat de măsuri dure de austeritate şi restructurare, care au agravat recesiunea şi dificultăţile populaţiei.

Vezi si

Symmetrica: Piața de pavele și prefabricate mici a crescut anul acesta cu 5%, la peste 173 de milioane de euro

În ciuda contextului impredictibil, dar și a creșterilor majore de prețuri atât la materiile prime, …