Tuesday , April 16 2024

Goldman Sachs: Inflaţia din Marea Britanie ar putea creşte la peste 22% anul viitor

Inflaţia din Marea Britanie ar putea creşte la peste 22% anul viitor, dacă preţurile energiei îşi vor continua spirala ascendentă. Într-o notă de cercetare datată luni, Goldman a spus că inflaţia generală ar putea atinge un vârf de 22,4% şi produsul intern brut ar putea scădea cu 3,4%, dacă costurile energiei vor continua să crească în ritmul actual.

Estimarea vine după ce, potrivit aşteptărilor, gospodăriile britanice vor fi afectate de o creştere estimată de 80% a facturilor energiei în lunile următoare, ducând factura medie anuală a gospodăriilor la 3.549 de lire sterline, de la 1.971 de lire sterline, şi agravând criza existentă a costului vieţii din ţară.

Autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie a anunţat vineri că îşi va majora plafonul principal la facturile de energie pentru consumatori, de la 1 octombrie, pentru a ţine pasul cu creşterea preţurilor angros ale gazelor, care au crescut cu 145% în Regatul Unit de la începutul lunii iulie.

Ofgem urmează să-şi recalculeze plafonul de preţ din nou în trei luni. Cu toate acestea, Goldman a spus că, dacă preţurile rămân ”persistent mai mari”, ar putea fi posibilă o altă creştere cu 80%.

 

Vezi si

CE estimează un deficit de peste 6,5% din PIB în 2024; Consiliul Fiscal îl situează în jur de 6,4%

Comisia Europeană are estimări pentru 2024 ce duc deficitul României la peste 6,5% din PIB, …