Tuesday , October 4 2022

GFR a depus garanţia de 20,2 milioane euro pentru preluarea CFR Marfă

cfr marfa

Grup Feroviar Român (GFR) a depus, joi seara, garanţia de 20,2 milioane de euro necesară pentru preluarea CFR Marfă, au declarat pentru Agerpres, surse apropiate tranzacţiei. Termenul limită pentru depunerea acestei garanţii era vineri, 4 octombrie.

Conform Hotărârii pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român, vânzătorul, cumpărătorul şi un agent escrow trebuia să încheie, în termen de 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare de acţiuni (2 septembrie), un contract escrow având ca obiect, în principal, plata de către cumpărător a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentând 10% din preţul de cumpărare, în termen de două zile lucrătoare de la încheierea contractului de escrow.

De remarcat că, îngrijorat de apropierea termenului limită de depunere a garanţiei, premierul Victor Ponta a declarat joi seara că procedura de privatizare a CFR Marfă va fi închisă în cazul în care cumpărătorul companiei nu va vărsa, cel târziu vineri, 20 milioane euro în contul escrow. “Am vorbit cu ministrul Mănescu. Mâine (n.r. – vineri), ori s-a făcut plata în contul escrow şi mergem mai departe cu procedura, ori nu se face plata şi s-a închis, adică nu se mai face contractul”, a spus Victor Ponta.

Modalitatea de plată a preţului de cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al CFR Marfă, de 904,98 milioane lei, este plata integrală, la data finalizării, şi constă în încasarea de către vânzător de la cumpărător a următoarelor sume de bani: echivalentul în lei al sumei de 10 milioane euro, constituită de cumpărător cu titlu de garanţie de participare; suma de 90,498 milioane lei, reprezentând fondurile din contul escrow şi diferenţa de preţ până la concurenţa preţului de cumpărare oferit.

Finalizarea vânzării-cumpărării pachetului de acţiuni, constând în plata preţului de cumpărare şi în transferul titlului de proprietate asupra pachetului de acţiuni ce face obiectul vânzării-cumpărării, era condiţionată de semnarea contractului de escrow şi depozitarea de către cumpărător a sumei de 90,498 milioane lei în contul escrow.

Dacă finalizarea nu a avut loc, independent de orice culpă a cumpărătorului, într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a HG (14 august 2013), contractul se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.

Grup Feroviar Român (GFR) a depus legal şi notificarea la Consiliul Concurenţei pentru a solicita aprobarea achiziţiei CFR Marfă, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, Bogdan Chiriţoiu.

“GFR a depus legal notificarea. A transmis şi o serie de completări, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus săptămâna trecută – n.r.). Mai are o serie de precizări de transmis, în special referitoare la definirea pieţelor”, a afirmat Chiriţoiu.

Declaraţiile şefului autorităţii naţionale de concurenţă vin după ce, săptămâna trecută, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenţei, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare.

Termenul până la care Consiliul Concurenţei trebuie să dea un răspuns este de cinci luni de la primirea documentaţiei complete.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …