Saturday , April 20 2024

Germania câştigă 40 de miliarde de euro de pe urma crizei datoriilor din zona euro

merkel

Germania câştigă de pe urma crizei datoriilor din zona euro peste 40 de miliarde de euro după ce neîncrederea investitorilor în stabilitatea financiară a unor state din uniunea monetară a ajutat guvernul german să se împrumute mai ieftin, potrivit datelor Ministerului de Finanţe de la Berlin, informează Mediafax.

Germania estimează că va economisi 40,9 miliarde de euro la cheltuielile cu dobânzile în perioada 2010-2014, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, citate de Der Spiegel. Suma reprezintă diferenţa dintre costurile planificate înaintea crizei datoriilor şi cele reale.

Pe de altă parte, criza a costat Germania până în prezent doar 599 de milioane de euro, a precizat instituţia.
Ministerul de Finanţe a făcut publice informaţiile legate de costurile de împrumut estimate şi cele reale, precum şi costurile, la cererea unui parlamentarului socialist Joachim Poss.

În medie, dobânda obligaţiunilor guvernamentale emise începând din 2010 a scăzut cu un punct procentual. Investitorii consideră Germania una dintre cele mai sigure ţări pentru investiţii în obligaţiuni, ca urmare a situaţiei financiare stabile a statului.

Economiile din dobânzi şi veniturile peste aşteptări din taxe, susţinute de economia puternică, au determinat şi un necesar mai redus de noi împrumuturi. Între 2010 şi 2012, guvernul german a împrumutat cu 73 de miliarde de euro mai puţin decât planifica anterior.

Ministerul de Finanţe încearcă să obţină beneficii maxime de urma dobânzilor mai mici, planificând emisiuni pe perioadă lungă. Între 2009 şi 2012, ponderea împrumuturilor pe perioadă scurtă, cu maturitate de până la trei ani, în finanţările totale a scăzut de la 71% la 51%.

În timp ce Germania şi alte câteva ţări cu situaţie bugetară solidă se împrumută mai ieftin în contextul crizei datoriilor din zona euro, dobânzile plãtite de unele ţări de la periferia uniunii monetare, precum Spania şi Italia, au crescut.

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …