Saturday , April 20 2024

Germania are datorii ascunse de 5.000 de miliarde de euro?

Pe lângă o datorie publică de 2.000 de miliarde de euro, Germania mai are obligaţii financiare de alte 5.000 de miliarde de euro din cauza deficitelor fondurilor de asigurări sociale şi de pensii, potrivit profesorului Bernd Raffelhueschen.

Germania are datorii ascunse de 5.000 de miliarde euro, astfel încât datoria publică este mult mai mare decât cea anunţată oficial, potrivit publicaţiei germane Handelsblatt, care citează estimările unui profesor de economie de la Freiburg University, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Astfel, pe lângă o datorie publică de 2.000 de miliarde de euro, Germania mai are obligaţii financiare de alte 5.000 de miliarde de euro din cauza deficitelor fondurilor de asigurări sociale şi de pensii, potrivit profesorului Bernd Raffelhueschen.

Conform datelor FMI, datoria publică a Germaniei a fost anul trecut de 74% din PIB. FMI anticipează că economica germană va înregistra în acest an o creştere de 2,7%, iar anul viitor de 1,3%.

Un analist al HSBC Trinkaus & Burkhardt din Dusseldorf crede însă că economia germană stă mai bine decât alte ţări în privinţa competitivităţii şi datoriilor, astfel încât nu există motive de îngrijorare legate de încetinirea ritmului de dezvoltare.

Anul acesta, istoricul Albrecht Ritschl, specializat în domeniul economic şi profesor la London School of Economics, spunea că Germania este campionul indiscutabil al datoriilor publice în secolul 20. Are la activ deja trei incapacităţi de plată. Toate iertate atunci, dar neuitate în totalitate, aminteşte istoricul. Actuala stabilitate financiară a Germaniei se datorează americanilor, care după ambele războaie mondiale au renunţat la sume imense de bani pentru reconstrucţia Europei şi în principal a Germaniei. “Doar că lumea uită prea des aceste aspecte”, spunea istoricul Ritschl.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …