Wednesday , July 6 2022

Germania a respins propunerea Greciei de prelungire a asistenţei financiare

tsipras

Berlinul a respins, joi, solicitarea Atenei de prelungire temporară a ajutorului financiar, până la încheierea unui acord privind reînnoirea împrumutului, anunţă BBC. Grecia înaintase miniştrilor de finanţe din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar cu şase luni, a anunţat joi Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului.

Ministerul de Finanţe de la Berlin a respins solicitarea Greciei de prelungire a ajutorului financiar, care avea rolul de a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, până la încheierea unui acord de compromis privind împrumutul acordat de creditorii internaţionali.

“Nu este o propunerea substanţială” pentru ajungerea la o soluţie, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului de Finanţe. El a spus că Atena încerca astfel să prelungească împrumutul, fără să îndeplinească condiţiile programului.

Propunerea Greciei

“Am primit cererea Greciei pentru o extindere cu şase luni”, a scris Dijsselbloem pe Twitter, fără a oferi alte detalii referitoare la termenii continuării acordului.

Este o mare concesie din partea Guvernului de la Atena, condus de Alexis Tsipras, relateaza Reuters.

De asemenea, un oficial al guvernului de la Atena a declarat că documentul prin care executivul elen cere ca fondurile din pachetul de bailout să fie disponibile şi după finalul lunii februarie a fost trimis către creditorii săi joi dimineaţa, potrivit Bloomberg.

Miniştrii de finanţe din zona euro vor evalua joi după-amiază cererea Greciei, iar dacă vor considera că o înţelegere între cele două părţi poate fi încheiată pe baza propunerii guvernului elen, se vor întâlni vineri pentru a lua o decizie finală.

Acordul pe care Grecia l-a încheiat în 2010 cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro expiră la sfârşitul lunii februarie.

În lipsa încheierii unei noi înţelegeri între guvernul de la Atena şi creditorii săi, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată până la finalul lunii martie şi ar putea părăsi zona euro.

JP Morgan a avertizat în această săptămână că băncile din Grecia vor rămâne fără garanţii pentru accesarea de noi credite în trei luni şi jumătate, întrucât clienţii acestora retrag din conturi circa 2 miliarde de euro săptămânal.

În luna ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

Vezi si

Parlamentul European a votat că gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și pot primi finanțare europeană

Propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde” a trecut, miercuri, în Parlamentul European la limită, cu …