Thursday , October 6 2022

Georgescu, despre salarii:Sperăm că FMI şi CE vor fi înţelegători; nu aruncăm în aer bugetul

Guvernul va găsi soluţii pentru creşterea salariilor bugetarilor şi speră că FMI şi CE vor arăta înţelegere, întrucât propunerile părţii române “nu vin să arunce în aer deficitul bugetar” şi nu pun în pericol stabilitatea financiară, a declarat Florin Georgescu, propus pentru portofoliul Finanţelor.

“Suntem încrezători că există soluţii, aşa cum ne-au prezentat şi reprezentanţii de la nivel tehnic în discuţiile avute. Sper că Fondul Monetar şi Comisia Europeană vor fi înţelegători să dea curs solicitărilor noastre, care nu vin să arunce în aer deficitul bugetar şi nu vin să pună în pericol stabilitatea financiară”, a spus Georgescu.

El a arătat că până în prezent s-a negociat o treime din memorandumul tehnic de politici economice şi financiare, astfel că nu s-a ajuns încă la structura bugetului general consolidat şi la problema salariilor, care vor fi discutate sâmbătă.

Georgescu a adăugat că Guvernul este decis să continue negocierile cu FMI şi va lua toate măsurile necesare pentru a se ajunge la o înţelegere. El a precizat că pe prima treime din memorandum nu există niciun fel de neînţelegere.

“Au fost sugestii pe o anumită formulare, pe o anumită cifră sau pe un anumit termen, dar am căzut de acord pe tot ce s-a discutat până acum”, a spus Georgescu.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a explicat că negocierile dintre FMI şi Cabinetul propus de Victor Ponta sunt găzduite de banca centrală pentru că negociatorul şef din partea română, Florin Georgescu, nu are încă niciun post la Ministerul Finanţelor.

Vasilescu a arătat că în prima parte a zilei s-au discutat probleme de politică fiscală, unde Florin Georgescu a fost însoţit de diverşi miniştri desemnaţi, precum şi de reprezentanţi tehnici, iar după ora 16:00 s-a trecut la discuţii pe marginea politicii monetare şi stabilitatea financiară, acestea din urmă fiind purtate de o delegaţie a BNR condusă de guvernatorul Mugur Isărescu.

Vasilescu a precizat că discuţiile între FMI şi delegaţia BNR sunt calme şi nu se discută probleme politice.

Discuţiile vor fi reluate sâmbătă dimineaţă.

Înţelegerile actuale cu FMI şi Comisia Europeană prevăd pentru întregul an un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash şi de maxim 3% după metodologia ESA.

Vezi si

BNR majorează dobânda de referință cu 0,75%

Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a …