Thursday , April 25 2024

General Electric, cea mai mare corporaţie americană, a reuşit să nu plătească deloc taxe în SUA anul trecut

Strategiile contabile şi lobby-ul puternic au permis General Electric (GE), cea mai mare corporaţie americană, să nu plătească taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar dacă peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari a fost obţinut în SUA, potrivit New York Times (NYT).

De fapt, GE a cerut deduceri de taxe în valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru anul trecut, arată publicaţia americană.

Un nivel scăzut de impozitare nu este o noutate pentru GE, notează NYT, după ce corporaţia a redus pe parcursul mai multor ani partea din profitul operaţiunilor americane plătită către Fisc şi a ajuns la o rată mult mai scăzută decât majoritatea multinaţionalelor.

Succesul extraordinar al GE are la bază o strategie agresivă care îmbină lobby-ul susţinut pentru deduceri de taxe şi practici contabile inovative care permit concentrarea profiturilor în paradisuri fiscale. Giganticul departament pentru taxe al GE, condus de John Samuels, un fost oficial al Trezoreriei americane, este considerat mai bun decât oricare firmă de avocatură specializată în taxe.

Sloganul GE, “Imaginaţia la lucru”, se potriveşte acestui departament de minune, potrivit NYT. Echipa de finanţişti a GE include foşti oficiali ai Trezoreriei, dar şi foşti angajaţi ai Fiscului şi, de fapt, ai tuturor comitetelor din Congresul SUA implicate în elaborarea legislaţiei referitoare la taxe.

Chiar dacă taxa pentru companii din SUA este de 35%, printre cele mai mari din lume, companiile folosesc din ce în ce mai mult diverse strategii pentru a plăti mai puţin.

Practicile companiilor şi strategiile fiscale ale autorităţilor au condus la declinul ponderii taxelor plătite de corporaţii, în totalul la nivelul SUA, de la 30% în anii ’50 la 6,6% în 2009.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …

One comment

  1. o companie in cadere, este sustinuta mult de stat, alfel, incet incet se cam imputineaza. Inchid companie dupa companie in Canada si America, majoritatea companiilor in Nord America fac profit foarte mic, aproape de 0. Daca 3 ani consecutivi cistinul nu depaseste de 30%, compania se pune pe o lista neagra si apoi se inchide. Share sint la $19 si ceva pe actiune, ridicol pentru o companie atit de mare. Tim Horton care vinde cafele si prajiturele sint la peste $30/actiune. Shareholders foarte dezamagiti de la un an la altul, vind actiunile si pleaca mai departe. Totul e politic, companie sustinuta mult finaciar de stat, altfel actiunile ar fi sub $10/actiunea.