Tuesday , April 16 2024

Gazul se scumpeşte din 1 iulie. Cu cât vor plăti mai mult românii

aragaz

Preţul gazelor naturale plătite de consumatorii casnici va creşte de la 1 iulie cu 5-8%, a declarat joi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Scumpirea este cauzată de liberalizarea preţului de producţie a gazelor naturale, proces asumat de Guvern faţă de Comisia Europană şi Fondul Monetar Internaţional.

“Prețul final va crește cu circa 5 — 8% în medie de la 1 iulie, calculat pentru anul gazier 2015-2016. Este vorba de o medie pentru că prețul pe regiuni va depinde de fiecare operator în parte. Această majorare se va simți practic mai mult de la 1 decembrie deoarece până atunci consumul este mic și nu se mai consumă gaze pentru încălzire”, a explicat Niculae Havrileț.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9% potrivit ANRE, conform Agerpres.

“Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat, în ședința de vineri, 27 martie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici. În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcție de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienților casnici din piața reglementată)”, a anunțat ANRE într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi FMI să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Guvernul doreşte prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

 

 

Vezi si

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest …