Saturday , April 20 2024

Gazprom, principalul beneficiar al împrumutului acordat de FMI Ucrainei

gazprom

Pentru a onora plăţile către cel mai important şi presant creditor al Ucrainei, un împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari (12,2 miliarde de euro) urmează să fie deblocat foarte repede, informează Le Figaro. Potrivit cotidianului francez, situaţia este una paradoxală, în condiţiile în care de acest ajutor de urgenţă al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ce va fi acordat Ucrainei miercuri va beneficia în primul rând gigantul rus Gazprom.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a anunţat că FMI a aprobat un împrumut de 17 miliarde de dolari (12,2 miliarde de euro), dintre care o tranşă de 3,2 miliarde de dolari va fi deblocată imediat. Aceşti bani vor fi folosiţi în mod prioritar pentru a achita datoriile Ucrainei, or principalul şi cel mai presant creditor al său este furnizorul de gaz Gazprom. Preşedintele rus Vladimir Putin, care dirijează politica energetică a Rusiei, a amintit el însuşi acest lucru, în mesajul pe care l-a adresat la mijlocul lui aprilie celor 18 ţări europene importatoare de gaz rusesc: suma totală a datoriilor pe care compania gaziferă ucraineană le datorează Gazprom se ridică la 2,2 miliarde de dolari.

Pe vremea preşedinţilor ucraineni ai ‘revoluţiei portocalii’, la fel ca în cea a liderului prorus Viktor Ianukovici, Naftogaz s-a dovedit mereu extrem de rău platnică, fapt ce a dus la primele ‘războaie ale gazului’ din iernile lui 2006 şi 2009. La aceste restanţe se adaugă, după cum a amintit şeful de la Kremlin, nu mai puţin de 18 miliarde de dolari amendă pentru nerespectarea contractelor care prevăd volume-plafon de achiziţie (a gazului) şi 17 miliarde de dolari cu titlul unei reduceri acordate în 2009 şi pe care Moscova o aduce astăzi de asemenea în discuţie.

FMI, Banca Mondială şi UE şi-au înteţit eforturile pentru ca Ucraina să-şi reglementeze plăţile. Reprezentanţi ruşi, ucraineni şi europeni urmează să se reunească vinerea aceasta la Varşovia, pentru a discuta pe marginea extrem de sensibilului dosar gazifer. Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat recent că ar dori să sesizeze o curte internaţională de arbitraj pentru amenzile reclamate de Moscova.

Dincolo de dimensiunea gaziferă, planul de ajutor al FMI ‘comportă riscuri’, a comentat Christine Lagarde, explicând că acest ajutor este condiţionat de desfăşurarea unor reforme în materie de politică bugetară şi monetară şi de lupta împotriva corupţiei. FMI cere în special desfiinţarea progresivă a subvenţiilor pentru preţul la gaz, o măsură extrem de impopulară, în condiţiile în care visteria statului ucrainean este goală şi, potrivit FMI, Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei ar urma să scadă cu 5% în acest an.

De asemenea, dacă Ucraina va pierde controlul asupra flancului său estic, planul de ajutor în valoare de 17 miliarde de dolari va fi anulat, a atenţionat, joi, FMI. (Agerpres)

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …