Friday , August 19 2022

Gazprom oprește complet livrările de gaze către Letonia

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunțat sâmbătă că a încetat să mai furnizeze gaze vecinei Letonia, acuzând-o că a încălcat condițiile de retragere a gazelor.

Conform Mediafax, Rusia a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Olanda și Danemarca, care au refuzat să plătească pentru gaz, în conformitate cu un ordin al președintelui Vladimir Putin care cere deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă.

Rusia a oprit, de asemenea, vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

În declarația de sâmbătă, Gazprom nu a precizat care sunt condițiile de retragere a gazelor pe care Letonia le-ar fi încălcat, transmite Reuters.

Măsura luată de Gazprom vine la o zi după ce firma letonă de energie Latvijas Gaze a declarat că a cumpărat gaz din Rusia și a plătit în euro.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Latvijas Gaze a declarat vineri că gazul cumpărat de companie nu provenea de la Gazprom. Latvijas Gaze nu a vrut să-și numească furnizorul, invocând confidențialitatea afacerilor.

Latvijas Gaze nu a răspuns la solicitarea de comentarii sâmbătă, după anunțul Gazprom.

În martie, Putin a declarat că cel mai mare producător de gaze naturale din lume va cere țărilor desemnate ca fiind “neprietenoase” în ceea ce privește poziția lor față de conflictul din Ucraina să plătească pentru gaz în ruble.

Comisia Europeană – care a avertizat că respectarea ordinului lui Putin ar putea încălca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei – a îndemnat companiile din UE să continue să plătească în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom, care în marea lor majoritate sunt în euro sau dolari.

Vezi si

România, locul 2 în UE la numărul mașinilor mai vechi de 10 ani în parcul auto

Cea mai ridicată pondere a autoturismelor noi (cu o vechime de doi ani sau mai …