Thursday , April 25 2024

Gazprom intră pe piaţa vest-europeană a producţiei de energie prin preluarea unei centrale în Belgia

gazprom

Gazprom a preluat de la grupul italian Enel o centrală electrică pe gaz de 405 MW din Belgia, evaluată la 265 milioane de dolari, grupul rus reuşind astfel să pătrundă pe piaţa producţiei de energie din Europa de Vest, potrivit Mediafax.

Gazprom a preluat de la grupul italian Enel o centrală electrică pe gaz de 405 MW din Belgia, evaluată la 265 milioane de dolari, grupul rus reuşind astfel să pătrundă pe piaţa producţiei de energie din Europa de Vest.

Gazprom a încheiat un acord preliminar cu Enel pentru preluarea centralei electrice de la Marcinelle, Belgia, a declarat la Sankt Petersburg directorul general al Enel, Fulvio Conti, citat de Wall Street Journal în ediţia online.

“Ne reducem prezenţa în partea aceea a Europei”, a afirmat Conti.
Un purtător de cuvânt al Gazprom a precizat că cele două companii vor semna un momorandum în curzul zilei de vineri.

Grupul rus a reuşit astfel să-şi satisfacă o ambiţie mai veche, de a deţine unităţi de producţie în Europa de Vest.

În ultimii ani, Gazprom şi-a îndreptat atenţia tot mai mult către Asia, în contextul dezvoltării rapide a extracţiei de hidrocarburi din zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist în SUA. Pe măsură ce producătorii americani de energie au renunţat la cărbune, optând pentru gaze de şist ieftine, preţul cărbunelui a scăzut, încurajând mulţi producători europeni să importe mai puţin gaz din Rusia.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, producţia de gaze naturale a Gazprom a scăzut anul trecut cu aproximativ 5%, aproape de un minim istoric, din cauza consumului mai mic din Rusia şi declinului cererii din Europa.

Gazprom a aprobat în acest an contruirea unui terminat de gaz natural lichefiat pe coasta de est a Rusiei, pe ţărmul Oceanului Pacific, de unde va livra energie către regiunea Asia-Pacific. Totodată, grupul rus speră să încheie până la finalul acestui an un contract pentru livrarea de gaze către China, printr-o reţea de gazoducte.

Intrarea Gazprom pe piaţa vest-europeană a producţiei de energie vine într-un moment de criză economică, tarifele la electricitate fiind sub presiune în contextul recesiunii şi supracapacităţii cauzate de extinderea rapidă a facilităţilor de prodcţie din surse regenerabile.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …