Sunday , March 3 2024

Gazprom: Europa va plăti gazul la iarnă dublu față de cel mai mare preț de anul trecut

Compania rusească Gazprom a analizat a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „îla iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4000 de dolari pentru o mie de metri cubi”. Într-o postare de pe grupul de Telegram al companiei, citată de Digi24, reprezentații acesteia mai vorbesc, marți, și despre nevoia „europenilor de a-și umple depozitele de gaze, aflate acum la „un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”.

Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident. Atunci, europenii plăteau circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

De altfel, după ultimul discurs al lui Putin, piața europeană de gaze a fost din nou perturbată. Marți, prețul gazelor era de circa 2500 de dolari pentru o mie de metri cubi. În mesajul publicat de cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, rușii vorbesc și despre nevoia țărilor europene de a-și umple depozitele naționale cu gaze naturale. Din calculele făcute de compania statului rus, Europa ar mai avea nevoie de 23,8 miliarde de metri cubi de gaze pentru ca depozitele să ajungă la același nivel de umplere ca în iarna 2019-2020.

Vezi si

Ministrul Agriculturii: Fermierii îşi primesc banii. APIA a deblocat plăţile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată pentru fermieri, în …