Wednesday , May 29 2024

Gazprom ar putea majora în acest an cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa

Grupul rus Gazprom ar putea majora în acest an cu 14% preţul mediu al gazelor naturale exportate în Europa şi anticipează creşterea vânzărilor în regiune datorită îmbunătăţirii condiţiilor economice.

Gazprom estimează majorarea exporturilor de gaze destinate Europei de la 140 de miliarde de metri cubi în 2010 la 152 de miliarde de metri cubi în acest an, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei. Totodată, grupul intenţionează să crească de la 308 de dolari pe mia de metri cubi la 352 dolari pe mia de metri cubi preţul mediu al gazelor naturale destinate consumatorilor europeni, au menţionat sursele.

Preţurile gazelor naturale prevăzute în contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu clienţii din Europa sunt ancorate de cotaţiile petrolului, care recent au urcat peste nivelul de 100 de dolari pe baril, la maximul ultimilor doi ani.

Exporturile de gaze reprezintă principala sursă de venituri a grupului rus, care asigură un sfert din necesarul de combustibil al statelor europene.

În 2009, producţia Gazprom a atins un nivel scăzut record, în condiţiile în care problemele economice globale au erodat cererea, iar piaţa a fost alimentată din exploatări neconvenţionale de gaze naturale din SUA.

Vezi si

Productivitatea unui salariat din România este de 15.000 de euro/an, de trei ori sub media europeană

Cele aproximativ 540.000 de IMM-uri existente, la ora actuală, în România ne plasează tot pe …