Sunday , October 2 2022

Gazoductul care aduce independenta Europei de gazul rusesc va trece prin Romania. Ce au semnat oficialii nostri la Riga

eastring

La summit-ul Parteneriatului Estic care a avut loc joi la Riga, tara noastra a pus bazele unei mai stranse cooperari in domeniul energetic cu statele vecine.

Romania, Slovacia, Ungaria si Bulgaria au semnat pe 21 mai, la reuniunea de la Riga o declaratie comuna in care sustin construirea unui gazoduct care sa uneasca Europa Centrala si cea de Sud-Est (puteti descarca textul declaratiei de la finalul acestui articol). Ideea dateaza de la sfarsitul anului trecut cand, pe fondul conflictului intre Occident si Rusia, Slovacia a propus crearea unei asemenea conducte, botezata Eastring si prezentata drept “o alternativa la South Stream”.

La acel moment, din proiect facea parte si Cehia, care nu a semnat insa si declaratia de joi. Fostul premier al acestei tari, insarcinat acum cu promovarea Eastring, a dat mai multe detalii despre gazoduct pentru EuObserver. Exista doua proiecte – unul de 832 km, care se opreste in Romania, si altul de 1274, ce include si un terminal in Bulgaria. O parte din infrastructura exista deja, respectiv cea de pe teritoriul Slovaciei, insa segmentul cel mai lung, cel care tranziteaza tara noastra, ar trebui practic construit de la zero.

Eastring va putea transporta gaz in ambele directii – adica si dinspre Rusia, Irak sau Azerbaidjan spre vestul Europei, dar si dinspre vest spre tarile din Balcani. De asemenea, gazoductul ar putea avea un terminal si in Ucraina, reducand dependenta acestei tari de Gazprom.

Bulgaria, Slovacia si Ungaria ar beneficia cel mai mult dintr-un asemenea gazoduct. Peste trei sferturi din necesarul de gaze al acestor tari este asigurat de importurile din Rusia. In plus, vecinii de la sud de Dunare nu au acces la alte surse alternative, in vreme ce Eastring i-ar lega la retelele din vestul continentului, care transporta in principal gaze din alte surse decat Gazprom – din Algeria, Norvegia, Qatar. Romania are mai degraba rolul de tara de tranzit, dar si de potential exportator de gaze, date fiind zacamintele descoperite in ultima perioada pe platoul Marii Negre.

Constructia Eastring ar putea reduce astfel tentatia unei “aliante a gazelor ieftine” cu Rusia, tentatie care a parut sa atraga in ultima vreme guvernul de la Budapesta, dar si pe cele din Slovacia si Bulgaria. Pe de alta parte, declaratia comuna de la Riga este foarte vaga: “partile isi declara sustinerea pentru implementarea interconectarii si cresterea capacitatii bidirectionale a infrastructurii de gaze naturale existente”.

Eastring nu e mentionat explicit in text, insa se face referire la Uniunea Energetica planuita de UE pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. Insa ”documentul are doar rolul de a inregistra o intentie politica”, fara a crea vreun drept sau vreo obligatie pentru statele semnatare, se arata in textul declaratiei, care a fost semnata de ministrii de externe ai celor patru state.

stirileprotv.ro

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …