Tuesday , March 5 2024

Furt de unitati de 15 milioane euro din conturile de certificate CO2 Holcim România

Holcim România a anunţat, marţi, că la jumătatea lunii noiembrie persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 deţinute de companie la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, sustrăgând certificate de 15 milioane euro.

“Conturile de certificate CO2 deţinute de Holcim România la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră au fost accesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Persoane necunoscute au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate către Holcim. Valoarea certificatelor sustrase se ridică la aproximativ 15 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Holcim România.

Un milion de certificate CO2 au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie.

“Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa”, se menţionează în comunicat.

Holcim România a informat Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră şi a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 şi securizarea datelor. Compania a solicitat autorităţilor române abilitate declanşarea unei anchete penale. În acelasi timp, a fost iniţiată o investigaţie la nivel internaţional.

“Având în vedere că certificatele de CO2 sunt înregistrate electronic şi nu pot părăsi sistemele Registrelor Naţionale de Emisii de Gaze cu Efect de Seră, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Naţionale de CO2 din Uniunea Europeană să urmărească şi să împiedice comercializarea şi diseminarea certificatelor furate”, se mai arată în comunicat.

Holcim România are două fabrici de ciment la Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Grupul elveţian este unul dintre cei mai importanţi furnizori internaţionali de ciment şi agregate, precum şi betoane şi asfalt, incluzând serviciile aferente. Grupul este prezent în peste 70 de ţări şi are aproximativ 80.000 de angajaţi.

Vezi si

Ministrul Finanţelor anunţă că e-Factura simplificată, pentru firmele mici, va fi disponibilă din această săptămână

Ultimele teste pe aplicaţia simplificată pentru firmele mici care nu au un volum mare de …