Tuesday , November 29 2022

Franţa, Austria, Italia, Spania şi Portugalia au fost retrogradate de Standard & Poor’s

Agenţia Standard&Poor’s (S&P) a scăzut vineri ratingul Franţei şi Austriei cu o treaptă, iar Italia, Spania şi Portugalia au pierdut două trepte, potrivit mai multor surse.

Calificativul Austriei a fost revizuit în scădere de la “AAA” la “AA+”, potrivit unei surse citate de Financial Times.

Autorităţile franceze au confirmat informaţiile apărute pe surse în presă şi au anunţat că ţara a pierdut pentru prima dată ratingul “AAA” maxim posibil, după ce a fost retrogradată de S&P la “AA+”.

Pentru Italia şi Spania revizuirea negativă este de două trepte.

Astfel, ratingul Italiei, a treia mare economie a zonei euro, va coborî de la “A” la “BBB+”, iar cel al Spaniei de la “AA-” la “A”, au declarat surse pentru cotidianul Wall Street Journal.

Printre ţările retrogradate de S&P se numără şi Slovacia, a doua cea mai săracă ţară din zona euro, scrie Bloomberg.

Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia, îşi vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda şi Luxemburg au calificativ maxim “AAA”.

Agenţia S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.
Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P.

De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul ţării se află în categoria “junk”, la “CC”.

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunţat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele “AAA” ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi Uniunii Europene. S&P atribuie rating “AAA” Uniunii Europene încă din 1976.

Vezi si

Registrul Comerțului: 5.387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu …