Thursday , March 28 2024

FMI: Petrolul este o resursă tot mai rară, iar preţurile ar putea creşte puternic

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, care ar putea fi marcată de o creştere puternică a preţurilor.

FMI notează că tensiunile din piaţă sunt tot mai puternice, pe fondul cererii în creştere abruptă de pe pieţele emergente aflate în expansiune puternică, precum China, care contrastează cu problemele de producţie, în special în contextul exploatărilor ajunse la maturitate.

“Există un risc ca tensiunile dintre cerere şi ofertă să se intensifice din nou, iar preţurile să crească rapid”, a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI şi autor al unui raport prezentat joi de instituţia de la Washington.

Preţul petrolului a depăşit în această săptămână 120 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate. Preţul petrolului Brent, una dintre cotaţiile de referinţă la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril în ultimele cinci zile, atingând miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.

Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul traderilor de petrol indică majorarea preţului la peste 130 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an.

Evoluţia pieţei petrolului aprinde semnale de alarmă cu privire la inflaţie şi la revenirea economiei globale, care ar putea fi afectată puternic de scumpirea energiei.

FMI notează că, dacă tensiunile dintre cerere şi ofertă se vor intensifica, preţurile petrolului ar putea urca la niveluri apropiate de maximele istorice atinse în vara lui 2008, de aproape 150 dolari pe baril.

Astfel, din analiza FMI rezultă că, în cel mai probabil scenariu, o accentuare treptată şi moderată a “rarităţii” petrolului ar avea un impact redus pe termen mediu asupra creşterii economice globale.

O scădere mai abruptă, de până la un punct procentual, a ritmului de creştere a trendului de ofertă, aflat în prezent la 1,8%, ar frâna creşterea economică globală cu mai puţin de 0,25 puncte procentuale pe termen mediu şi lung, reiese din calculele FMI.

Estimările actuale ale FMI plasează creşterea economică anuală a produsului intern brut mondial la circa 4,6% în perioada 2011-2015.

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …