FMI: Economia Chinei o va depăşi pe cea a Statelor Unite în 2016

reportersite
26 aprilie 2011, 13:40

Economia Chinei o va depăşi pe cea a Statelor Unite în 2016, conform unei estimări publicate marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite chinadaily.com.

Prognoza FMI, care se bazează pe ‘paritatea puterii de cumpărare’, arată că Produsul Intern Brut al Chinei va creşte de la 11.200 miliarde de dolari în 2011 la 19.000 de miliarde de dolari în 2016, în timp ce economia SUA va creşte de la 15.200 miliarde de dolari la 18.800 miliarde de dolari.

Astfel, cota Chinei din economia mondială ca urca de la 14 la 18%, în timp ce cota SUA va scădea la 17,7%.

În decembrie 2010, publicaţia ‘The Economist’ a estimat că în 2019 China va depăşi SUA din punctul de vedere al Produsul Intern Brut Nominal.

Săptămâna trecută, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Olivier Blanchard, a apreciat că SUA nu au un plan credibil pe termen mediu de reducere a deficitului.

Declaraţia lui Olivier Blanchard vine după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a coborât la ‘negativă’ de la ‘stabilă’ perspectiva pentru ratingul ‘AAA’ atribuit SUA.

‘Există motive de îngrijorare. SUA nu au un plan credibil, pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare, iar dacă discursul ţinut de Barack Obama la data de 13 aprilie merge în direcţia bună, deciziile concrete urmează să fie adoptate’, a declarat Olivier Blanchard într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde.

Pentru economistul şef al FMI, ‘dezbaterea între cele două partide (republican şi democrat) care s-a încheiat la 8 aprilie printr-un plan de economii de 39 miliarde de dolari este insuficientă, deoarece prăpastia ideologică dintre democraţi şi republicani cu privire la modul cum trebuie abordată problema deficitului este enormă’. (Agerpres)