Monday , May 6 2024

Florin Georgescu (BNR), despre împrumutarea companiilor de către acționari: Autoritățile au căzut în capcana mediului de afaceri care votează

Asociații și acționarii companiilor au bani să le împrumute, dar nu au bani să constituie capitalul acestora, iar în acest caz este o chestie de fond și autoritățile greșesc pentru că au căzut în capcana mediului de afaceri care votează, a afirmat, marți, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României.

“Majorarea intermedierii financiare nu depinde doar de deciziile băncilor sau ale instituțiilor financiare nebancare. Așa cum s-a explicat de mai multe ori în analizele elaborate de către BNR sau de către Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, există mai multe cauze structurale atât pe partea cererii, cât și pe cea a ofertei care pot explica nivelul redus al intermedierii din România. Menționez câteva dintre acestea: în primul rând, sănătatea financiară precară a multor firme care astfel nu sunt eligibile pentru accesarea finanțării de la bănci sau IFN-uri; în al doilea rând disciplina laxă la plată din economie; trei, prevederile fiscale care permit ca firmele să se finanțeze prin intermediul datoriilor de la asociați sau acționari, deși respectiva companie nu îndeplinește cerințele legale privind capitalizarea minimă. Păi dacă asociații și acționarii au bani să le împrumute, nu au bani să constituie capitalul? Aici este o chestie de fond și autoritățile greșesc. Au căzut în capcana mediului de afaceri care votează și în curând votează, da? și care mediu de afaceri nu vrea să-și ia riscul. Împrumută, vede că e ceva, își ia primul banii înapoi și pleacă. și rămân alți creditori cu pierderea. Am zis, asta nu e economie de piață funcțională. Este un tip de economie concurențială combinată cu socializarea răspunderilor. Un semi-socialism, așa, dacă vreți”, a declarat Florin Georgescu, la Conferința anuală BNR-ASE “Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar românesc”.

El a spus că indicatorii de soliditate financiară ai băncilor se află, utilizând ca analiză metodologia Autorității Bancare Europene, peste mediile din Uniunea Europeană. Acest lucru arată că instituțiile de credit din România pot gestiona bine eventualele evoluții nefavorabile externe și au resurse de capital și lichiditate pentru a continua creditarea economiei reale.

“Cu toate acestea suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește intermedierea financiară. Deși activitatea de creditare a cunoscut evoluții importante în ultimii ani, în sensul că în termeni absoluți a mai crescut, acest indicator deosebit de relevant, indicatorul de intermediere financiară prin raportare la PIB, a continuat să se reducă. E un lucru extrem de nefavorabil. Profitabilitatea sectorului bancar judecată prin comparație cu profitabilitatea celorlalte sectoare din economia reală a țării a fost întotdeauna mai mică în ultimii 10 ani. Pe de altă parte, prin raportare la profitabilitatea celorlalte domenii similare din Uniunea Europeană, indicatorul din România a fost pe primele locuri în ultimul deceniu. Din această perspectivă este spațiu ca băncile să sprijine intermedierea financiară prin găsirea de soluții inclusiv în vederea reducerii costului creditelor, îndeosebi în domeniul investițiilor precum autoritățile statului român au găsit soluții prin programe de tip IMM Invest”, a menționat Florin Georgescu.

El a declarat că în Parlament există o inițiativă legislativă, care a trecut de o cameră a Parlamentului în timp ce camera cealaltă “are comandă să o țină blocată în sertar”. El a făcut referire la conversia datoriilor de la asociați în capital în cazul firmelor care nu respectă legea pentru cerința minimă de solvabilitate.
În acest caz el a atras atenția asupra impactului asupra educației financiare.
“Păi dacă lor le merge bine cu educația asta financiară, de ce să o mai îmbunătățească. Ca să îi pui să aducă bani de acasă? Pai ei nu vor decât de frică, cu forța”, a mai spus Florin Gorgescu. (Agerpres)

Vezi si

Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB în februarie, sărind la 52,4%

Datoria administratiei publice a crescut în luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungând la 841 …