Friday , January 27 2023

Fitch a retrogradat ratingurile Italiei şi Spaniei

Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul Italiei cu o treaptă, la nivelul “A+”, iar pe cel al Spaniei cu două trepte, la “AA-“, ambele cu perspectivă negativă, din cauza intensificării crizei din zona euro, care are impact asupra întregii regiuni.

Pentru Italia, ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la “F1+” la “F1”. Plafonul de ţară a fost afirmat la nivelul “AAA”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Anunţul Fitch vine la două zile de la retrogradarea Italiei de către Moody’s cu trei trepte, la rating A2 cu perspectivă negativă

În cazul Spaniei, Fitch a menţinut ratingul pentru datoriile pe termen la “F1+”, iar plafonul de ţară la “AAA”.

Retrogradarea reflectă intensificarea crizei din zona euro, care reprezintă un şoc financiar şi economic semnificativ, având ca efect slăbirea profilului de risc suveran al celor două ţări.

Aşa cum a avertizat anterior Fitch, o soluţie credibilă şi cuprinzătoare a crizei este un complex politic şi tehnic a cărui aplicare necesită timp.

Între timp, criza a avut un efect negativ asupra stabilităţii financiare şi a perspectivelor de creştere din întreaga regiune, potrivit Fitch.

Vezi si

Guvernul ia în calcul să reintroducă ajutorul de 50 de bani pe litrul de carburanți dacă prețurile vor crește din nou

Guvernul ia în calcul să reintroducă compensarea cu 50 de bani la carburanți când prețurile …