Friday , March 29 2024

Fitch a confirmat ratingul de credit al României la BBB-, cu perspectivă stabilă

fitch

Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen lung în valută al României la “BBB-“, cu perspectivă stabilă, luând în calcul consolidarea finanţelor publice şi stabilizarea situaţiei politice, dar şi perspectiva slabă de creştere economică, deficienţele structurale şi expunerea la criza euro.

Agenţia de evaluare financiară a confirmat totodată la “BBB” ratingul de credit pe termen lung în monedă locală al României, respectiv la “F3” ratingul de credit pe termen scurt, se arată într-un comunicat transmis joi de Fitch.

“Confirmarea ratingului de ţară al României ia în calcul consolidarea fiscală efectuată cu succes şi stabilizarea scenei politice interne, pe fondul perspectivei slabe a creşterii economice, deficienţelor structurale şi expunerii la riscul unei noi deteriorări a situaţiei din zona euro”, se spune în comunicatul Fitch.

Fitch anticipează că procesul de consolidare fiscală va continua în anii 2013 şi 2014 într-un ritm mai puţin alert, iar România va ieşi la mijlocul acestui an din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Agenţia estimează că datoria de stat a României va atinge un vârf de 38-39% din PIB “în jurul anului 2015”, după care va scădea.

Ratingul României este limitat de perspectiva slabă de creştere economică, determinată de evoluţia incertă a situaţiei din zona euro, dificultăţile întâmpinate în privinţa creşterii ratei de absorbţie a fondurilor UE şi de procesul lent de reformă a întreprinderilor de stat.

Fitch anticipează o creştere economică de 1,2% pentru România în acest an, prognoză mai modestă faţă de cifrele înaintate de guvern, FMI şi Comisia Europeană. Pentru 2014, agenţia previzionează o creştere de 2,4% a PIB.

În privinţa sectorului bancar, Fitch notează că nu există riscuri în sensul deteriorării ratingului de ţară, din moment ce majoritatea băncilor au acţionariat străin şi sunt bine capitalizate.

“Cu toate acestea, sectorul bancar înregistrează pierderi de trei ani consecutivi. Creditele neperformante sunt provizionate în totalitate, dar rămân la un nivel ridicat, de 19,1% din soldul total la nivelul lunii februarie. Subsidiarele băncilor greceşti continuă să aibă o prezenţă seminificativă, controlând 12,5% din activele sistemului în februarie, care însă scade treptat şi mai mult, aceste bănci au rate de capital şi lichiditate care depăşesc sau sunt apropiate de media sistemului”, se spune în comunicatul Fitch.

Fitch consideră că ratingul României ar putea fi influenţat negativ de scăderea disciplinei fiscale şi încetinirea procesului de restructurare a întreprinderilor de stat şi de reformă structurală, care ar deteriora potenţialul de creştere pe termen lung al economiei.

Totodată, deteriorarea situaţiei din zona euro, accentuarea recesiunii din Europa de Vest, ar afecta economia României.

Pe de altă parte, ratingul de ţară ar putea fi sprijinit de îmbunătăţirea procesului de reformă şi de creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE, având ca rezultat o creştere economică mai puternică şi mai sustenabilă.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat la începutul lunii aprilie că ratingul de ţară al României ar trebui îmbunătăţit, în actualele condiţii de stabilitate fiscală, ceea ce ar putea ameliora relaţiile dintre bănci şi mediul de afaceri, întrucât Banca Naţională nu doreşte, încă, o reducere a dobânzii cheie.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ “Baa3”, ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Fitch acordă României pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul “BBB-“, iar pentru datoriile pe termen lung în lei “BBB”, cu perspectivă stabilă, iar S&P include România în categoria “BB+”, atât la lei cât şi în monedă străină.

Vezi si

Anul 2025 va aduce noi majorări ale taxelor locale pe proprietate

Taxele și impozitele pe proprietăți (imobile și terenuri), colectate și utilizate de autoritățile locale, vor …