Thursday , April 25 2024

Firmele trebuie să-şi schimbe casele de marcat

casa de marcat

Până la finele primului semestru, firmele sunt obligate să folosească case de marcat cu jurnal electronic

Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Măsura, pe care oficialul MFP o are în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, va fi adoptată în următoarele 2-3 luni şi va fi implementată în etape.
În acest an vor avea obligaţia să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic marii contribuabili, într-o primă etapă, şi contribuabilii mijlocii, în etapa a doua, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat într-o a treia etapă, cel târziu în primul semestru din 2014.
Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.
În prezent, unele hypermarket-uri deţin astfel de case de marcat, dar acestea vor fi nevoite să îşi actualizeze programul informatic.
”În prezent avem case de marcat cu role de hârtie. Este foarte greu, verificarea încrucişată se face într-o proporţie foarte mică a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidenţa contabilă. Practic sunt ineficiente actualele case de marcat în a depista şi combate evaziunea fiscală. Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administraţiei fiscale, ca să putem verifica electronic volumul vânzărilor raportate prin evidenţa contabilă şi fiscală cu cele rezultate din înregistrările operaţiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic (…) Este o măsură care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale. Acum există case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor înscrise în evidenţa contabilă cu ce rezultă din casele de marcat. Termenul prevăzut pentru obligativitatea de a păstra rolele de hârtie este foarte scurt, iar inspecţia fiscală nici nu ajunge în termenul de păstrare a rolelor. Există şi case marcat nefiscalizate în momentul de faţă. Când vă duceţi să cumpăraţi ceva vă dă bon, dar casa de marcat nu este înregistrată la organul fiscal”, a precizat ministrul Finanţelor. t

 

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …

2 comments

  1. Pentru cine da bon e o cheltuiala in plus , pentru cine nu da e aceeasi Marie. Cine aduce in tara casele respective de marcat? Trebuie sa fii timpit sa nu inregistrezi ce apare pe jurnalele de la casa de marcat, ca nu stii cind pica controlul si plus de asta la cele in functiune se pot scoate rapoartele din urma si memoriile utilizate sint predate la finante. Singurul efect : inca un “impozit ” si buzunarele importatorilor doldora. Numai anumite firme le vor importa. Poate le vin in minte si niste metode eficiente pentru ca sint , dar asa se fac ca isi fac treaba guvernantii. Ca si cealalta gaselnita cu limitarea platilor in numerar care sa mai aplicat si nu a avut nici un rezultat.

  2. In bazar de ce nu sunt case de marcat si nu dau bon fiscal ????Paradisul fiscal.