Thursday , August 18 2022

Fed anunţă o nouă majorare a dobânzii de referinţă în SUA, în contextul inflaţiei

Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat, miercuri seară, o nouă majorare semnificativă a dobânzii de referinţă, în cadrul eforturilor de reducere a inflaţiei şi de atenuare a contraefectelor sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

“Datele recente referitoare la cheltuieli şi producţie s-au atenuat. Cu toate acestea, câştigurile în materie de creare de locuri de muncă au fost robuste în ultimele luni, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflaţia se menţine la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele dintre ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor generale asupra preţurilor. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei cauzează uriaşe dificultăţi la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia creează presiuni suplimentare în sensul creşterii inflaţiei şi afectează activităţile economice globale. Comitetul este foarte atent la riscurile inflaţioniste”, anunţă Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), conform unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

Rezerva Federală precizează că încearcă să atingă un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung. În acest context, rata dobânzii de referinţă a fost majorată din nou cu 0,75%. “În susţinerea acţiunilor pentru atingerea acestor obiective, Comitetul a decis să majoreze intervalul ratei dobânzilor fondurilor federale până la nivelul de 2,25%-2,50% şi anticipează că va fi necesară continuarea majorărilor”, subliniază Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC).

Aceasta este a patra majorare a dobânzii de referinţă aplicată de Rezerva Federală anul acesta. Statele Unite au înregistrat o rată a inflaţiei de 9,1% în luna iunie.

În plus, Fed anunţă că va reduce în continuare deţinerea de obligaţiuni ale Departamentului Trezoreriei şi de titluri de creanţe guvernamentale şi ipotecare. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise subliniază că are “angajamentul puternic de a readuce inflaţia la obiectivul de 2%”.

“În evaluarea liniei adecvate în materie de politică monetară, Comitetul va continua să monitorizeze implicaţiile noilor informaţii referitoare la perspectivele economice. Comitetul va fi pregătit să ajusteze poziţia în materie de politică monetară în funcţie de apariţia riscurilor care ar putea împiedica atingerea obiectivelor stabilite. Evaluările Comitetului vor ţine cont de o gamă largă de informaţii, inclusiv despre sănătatea publică, despre condiţiile de pe piaţa muncii, presiunile inflaţioniste şi aşteptările privind inflaţia, despre evoluţiile financiare şi internaţionale”, subliniază Rezerva Federală.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere, marţi, perspectivele economice la nivel mondial, fiind anticipată o creştere de doar 3,2% în 2022 şi de 2,9% anul viitor, cifre mai mici comparativ cu anul 2021 şi cu estimările din aprilie. Economia Statelor Unite ar urma să înregistreze o creştere de 2,3% anul acesta şi de 1,0% în 2023, în scădere de la 5,7% în 2021. (Mediafax)

Vezi si

Peste o treime dintre părinți se așteaptă la scumpirea rechizitelor, la începutul acestui an școlar

Peste o treime (37%) dintre părinți se așteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât …